Πολύ σκληρή για να πεθάνει. Η BMW δεν δείχνει έτοιμη να αποσύρει τον κλασικό αερόψυκτο μπόξερ της που φορεμένος -μεταξύ άλλων- στη μπεστ-σέλερ R1200GS σπάει τα ταμεία.

Έτσι, όπως φαίνεται θα συνεχίσει να πουλά τη σημερινή αερόψυκτη GS (και GS Adventure) παράλληλα με τη νέα υγρόψυκτη R1250GS που θα εμφανιστεί στην έκθεση της Κολωνίας στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό δείχνουν κάποια έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα από το γραφείο Air Research Board της Καλιφόρνια, όπου πιστοποιούνται όλα τα μοντέλα μοτοσυκλετών πριν κυκλοφορήσουν στην πολιτεία αυτή. Εκεί λοιπόν η υπάρχουσα αερόψυκτη GS έχει ήδη πιστοποιηθεί σαν μοντέλο 2013. Αντίθετα δεν έχουν ακόμα κατατεθεί τα έγγραφα πιστοποίησης του υγρόψυκτου νέου μοντέλου.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η αερόψυκτη GS θα συνέχιζε τη ζωή της μόνο μέσω του μοντέλου «Adventure», ενώ η υγρόψυκτη θα ανελάμβανε να υπηρετήσει όσους έχουν πιο street προσανατολισμό.

Τα έγγραφα του CARB δείχνουν όμως ότι και οι δυο εκδοχές GS και GS Adventure θα πωλούνται στην Καλιφόρνια το 2013, παράλληλα με τα R1200R και R1200RT που φέρουν τον ίδιο κινητήρα.

Η BMW πάντως έχει επιβεβαιώσει ότι στην Intermot θα παρουσιάσει με ειδική εκδήλωση στις 2 Οκτωβρίου τη διάδοχο της R1200GS. Πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

«Εδώ και 30 χρόνια η σειρά ‘GS’ ενσαρκώνει την οδηγική απόλαυση και την επιθυμία για περιπέτεια. Ο μοναδικός συνδυασμός της μεγάλης ταξιδιάρικης εντούρο και του κινητήρα μπόξερ με τη μοναδική λειτουργία και τον αυθεντικό ήχο έχει αγαπηθεί από χιλιάδες λάτρεις της μοτοσυκλέτας σε όλον τον κόσμο. Τώρα η BMW ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της GS: η πιο δημοφιλής ταξιδιωτική εντούρο του κόσμου αγγίζει την τελειότητα».

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει «υπερβολικά» αισιόδοξη τη φρασεολογία των Βαυαρών, αλλά τι να αντιτάξει κανείς στην τεράστια εμπορική επιτυχία της GS; Η μοτοσυκλέτα που θα τολμήσει να πλασαριστεί ως αντικαταστάτριά της, θα πρέπει να αγγίζει την τελειότητα…

Η BMW δεν δείχνει πρόθυμη να ρισκάρει, και έτσι παρότι η υγρόψυκτη GS «αγγίζει την τελειότητα», η σημερινή βασίλισσα των πωλήσεων θα συνεχίσει απτόητη την πορεία της στην αγορά. Και τελικά η επιλογή του κόσμου είναι αυτή που θα κρίνει αν και πότε θα αποσυρθεί ο θρυλικός αερόψυκτος μπόξερ.