Δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι αγωνοδίκες χρησιμοποίησαν την… εσχάτη των ποινών αποκλεισμός από γκραν πρι σε έναν πιλότο.

Το χάος στην εκκίνηση του Σπα και η τιμωρία στον Ρομάν Γκροσεάν, μας ανάγκασε να ανατρέξουμε στα κιτάπια της F1 και να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που οι αγωνοδίκες πήραν παρόμοια απόφαση.

17/7/1994 γκραν πρι Μεγάλης Βρετανίας

Μπορεί στον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας να μην προκλήθηκε κανένα ατύχημα, ωστόσο η… έμπνευση του Μίκαελ Σουμάχερ να προσπεράσει τον Ντέιμον Χιλ στον γύρο σχηματισμού και στη συνέχεια να παραβλέψει την ποινή (παραμονή 5 δευτερολέπτων στα πιτ) των αγωνοδικών ύστερα από προτροπή του Μπριατόρε, ο οποίος ήθελε να την διαπραγματευτεί προκάλεσε την οργή τους.

Ο Σουμάχερ, χάνοντας το παράθυρο των τριών γύρων που είχε περιθώριο να εκτίσει την ποινή του, του επιβλήθηκε καθεστώς μαύρης σημαίας, το οποίο σήμαινε αποκλεισμό από τον αγώνα.

Ωστόσο, οι αγωνοδίκες δεν σταμάτησαν εκεί αφού μετά τον αγώνα (26/7) του επέβαλαν αποκλεισμό για δύο γκραν πρι, ποινή που εξέτισε στους αγώνες της Ιταλίας (11/9) και Πορτογαλίας (25/9) μετά από απόρριψη της έφεσης της Benetton.

2/9/2012 γκραν πρι Βελγίου

«Ένα μικρό λάθος, προκάλεσε ένα μεγάλο ατύχημα», δήλωσε ο Ρομάν Γκροσεάν αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στην εκκίνηση του γκραν πρι στο Σπα.

Ο πιλότος της Lotus σύμφωνα με τους αγωνοδίκες έβαλε το χεράκι του στο πολύ σοβαρό ατύχημα με αποτέλεσμα οι αγωνοδίκες να του επιβάλουν ποινή αποκλεισμού από τον επόμενο αγώνα (Μόντσα 7/9) και πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Πηγή: sport-fm.gr