Ο Valentino Rossi είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε ότι η απόσυρση του Stoner αλλάζει τα πάντα.

Καταρχήν για τη Honda που χάνει τον πρώτο της αναβάτη, τον πρωταθλητή της, τον ταχύτερο οδηγό σήμερα. Δεν έχει καταφέρει και λίγα ο Stoner για τη Honda. Έχει τερματίσει 19 φορές στο βάθρο σε 20 αγώνες, και φέτος είναι πάλι το φαβορί για τον τίτλο.

«Δεν ήταν και τόσο έκπληξη για εμάς», παραδέχτηκε ο Shuei Nakamoto, αντιπρόεδρος του HRC. «Κάναμε τα πάντα για να τον πείσουμε να το ξανασκεφτεί, αλλά ήταν μάταιο. Σεβόμαστε την απόφασή του. Το συζητήσαμε πολύ μαζί του, αλλά τελικά μάς είπε ότι επιθυμεί να είναι περισσότερο με την οικογένειά του, στην Αυστραλία. Μάς ξεκαθάρισε ότι ήθελε να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερες δοκιμές, εκτός από τα επίσημα δοκιμαστικά του χειμώνα. Ως προς αυτό πήγαμε με τα νερά του, μέχρι που ακυρώσαμε τις περισσότερες από τις προωθητικές εμφανίσεις που θα έπρεπε να κάνει».

Όμως όλα αυτά τελικά δεν ήταν αρκετά και τώρα η Honda θα πρέπει να κάνει νέα σχέδια. «Θα ξεκινήσουμε σοβαρά τις συζητήσεις με τον Pedrosa για το 2013, πράγμα που δεν έχουμε κάνει ακόμα», δήλωσε ο Nakamoto.

Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι ίσως έχει ανοίξει και μια πόρτα για τον Valentino Rossi; «Αυτή τη στιγμή όλα είναι δυνατά. Θα πρέπει να το δούμε, αλλά θα πρέπει να το συζητήσω απευθείας με την Honda Motor. Πριν κι από τους χορηγούς, είναι οι πρώτοι με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσω».

Υπάρχει περίπτωση να καλύψει το κενό ο Marc Marquez, αλλά γι’ αυτό «θα πρέπει να ρωτήσετε τον Εzpeleta» απάντησε, αναφερόμενος στον κανονισμό για τους νέους (rookie) αναβάτες.

Ο Livio Suppo, διευθυντής Marketing και Communications του HRC, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Stoner και στην Ducati, στηρίζει απόλυτα την απόφαση του Αυστραλού. «Μάς δίδαξε ένα απλό πράγμα σήμερα, ότι δεν αγωνίζεται κανείς μόνον για τα χρήματα», είπε ο Ιταλός μάνατζερ. «O Casey έκανε πάντα το δικό του, και πρέπει να το σεβαστούμε. Δεν έχω δει πολλούς αθλητές που αποσύρονται ενώ είναι στην κορυφή, για την ακρίβεια μπορώ να σκεφτώ μόνον τον Pirmin Zurbriggen και τον Troy Bayliss».

Υποστήριξη πρόσφερε στον Stoner και ο επικεφαλής των μηχανικών της ομάδας του, Βruno Leoni: «Ο Casey είναι κύριος, μάς είχε ήδη αποκαλύψει την απόφασή του. Δεν ξέρω τι θα γίνει με εμάς, αλλά ένα είναι σίγουρο. Ο Casey θα προσπαθήσει να κερδίσει όλους τους αγώνες που απομένουν».