Δύο πρωτότυπα GRF 450 συμμετέχουν ήδη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross με τους Rui Goncalves and Evgeny Bobryshev. Ως γνωστόν η εξέλιξη των μοτοσυκλετών πριν αυτές βγουν στην παραγωγή γίνεται στους αγώνες και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Από εκεί είναι και οι εικόνες, με τα συμπεράσματα δικά μας καθώς επίσημες πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το CRF 450 της Honda θα έχει σημαντικές διαφορές για το 2013.

Σε σχεδιάγραμμα που έχει κυκλοφορήσει ταυτόχρονα φαίνονται δύο τελικά εξατμίσεις, μια λύση που δοκιμάστηκε πριν λίγα χρόνια στο CRF250R. Όμως δεν φαίνεται να πέρασε τελικά στο πρωτότυπο που δοκιμάζεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Motocross που φορά εντελώς διαφορετικό σύστημα εξαγωγής.

Η είδηση είναι στη διαδρομή που κάνει η εξάτμιση. Μέχρι τώρα ο αρχικός σωλήνας έβγαινε αριστερά και περνώντας δεξιά δίπλα από τον κινητήρα συνέχιζε προς τα πίσω.

Στις εικόνες εδώ φαίνεται καθαρά ότι η εξάτμιση ξεκινά από δεξιά, περνά όμως μπροστά και κάτω από τον κύλινδρο συνεχίζει στην αριστερή πλευρά του για να καταλήξει πίσω δεξιά στην συνήθη θέση του (μονού εδώ) τελικού.

Με αυτό τον τρόπο αλλάζει σημαντικά το μήκος της και μαζί τα χαρακτηριστικά απόδοσης. Η διάμετρος του αρχικού σωλήνα είναι αισθητά μικρότερη, αλλά και το συνολικό μήκος σημαντικά μεγαλύτερο. Δύο στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν εντελώς την απόδοση ενός τετράχρονου κινητήρα, με έμφαση κυρίως στη ροπή του.

Σε συνδυασμό με τα δίδυμα τελικά (αν επικρατήσουν), η υπόθεση μας παραπέμπει σε ανανεωμένο σύστημα διαχείρισης του καυσίμου. Από τον ψεκασμό μέχρι την κεφαλή και το σύστημα εισαγωγής. Διαφορετική είναι η ανάρτηση πίσω, ενώ διαφοροποιημένο ως προς το υπάρχον μοντέλο είναι και το κουστούμι των πλαστικών. Αλλαγές διακρίνονται και στο πλαίσιο.

Ο μονοκύλινδρος δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, προφανώς διότι δεν έχει εξωτερικές επεμβάσεις, αν και σίγουρα όποτε κι αν εμφανιστεί το νέο CRF, θα φέρει και αρκετές μικρές εσωτερικές αλλαγές, κατά το συνήθειο των Ιαπώνων.

Μία από αυτές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τοποθέτηση υδραυλικού συμπλέκτη, κάτι που συζητιέται καιρό όμως τώρα εμφανίστηκε στα πρωτότυπα των Goncalves και Bobryshev. Αμφίβολο είναι αν στην παραγωγή θα περάσει και το αλουμινένιο ρεζερβουάρ.

Επειδή παραδοσιακά τα motocross μοντέλα παρουσιάζονται πολύ νωρίτερα από τα δρόμου, σε δύο ή τρεις μήνες θα γνωρίζουμε εάν όλα αυτά και κατά πόσο πράγματι αντιπροσωπεύουν το CRF του 2013 ή όχι.

Στοιχεία μπορεί να μην υπάρχουν πολλά ακόμη όμως οι δύο οδηγοί εμφανίζονται σε βίντεο να οδηγούν τα πρωτότυπα του 2013…