Με μοτέρ τούρμπο 0,9 λίτρων, οικολογικό προφίλ και γαλλική φινέτσα, το Clio της επόμενης γενιάς φιλοδοξεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη μικρή κατηγορία.

Η ώρα της αλλαγής πλησιάζει σιγά σιγά για το Clio, ένα από τα μοντέλα της Renault με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το μικρό γαλλικό μοντέλο αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια συνώνυμο της άνεσης, της ποιότητας κατασκευής αλλά και της πολύ καλής οδικής συμπεριφοράς, προσφέροντας παράλληλα και διακριτικά premium στοιχεία.

Ήδη από τη σημερινή του γενιά δείχνει πως αποκτά σταδιακά και αρκετά οικολογικό προφίλ, με κινητήρες που δεν καταναλώνουν πολύ και παράγουν ελεγχόμενες εκπομπές CO2. Η επόμενη γενιά του Clio, αναμένεται πως θα συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα αλλά και ακόμα περισσότερα.

Design γαλλικό…

Όπως φαίνεται και από την κατασκοπευτική, ηλεκτρονικά επεξεργασμένη εικόνα που ακολουθεί, το επόμενης γενιάς Clio ενσωματώνει όλα τα τυπικά σχεδιαστικά γνωρίσματα των μοντέλων Renault, χωρίς όμως αισθητικές εξάρσεις και ακραία στοιχεία. Γενικά, δεν δείχνει να χάνει το νεανικό του προφίλ, παρά το γεγονός ότι δείχνει κάπως συντηρητικό.

Και με 3κύλινδρο μοτέρ 0,9 λίτρων

H σημαντική έκπληξη που θα δούμε κάτω από το καπό του νέου Clio αφορά στον καινούριο 3κύλινδρο κινητήρα 0,9 λίτρων. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μηχανικό σύνολο που ετοιμάζει η γαλλική φίρμα και αναμένεται να το δούμε τόσο σε υπερτροφοδοτούμενες όσο και σε ατμοσφαιρικές εκδόσεις, με ισχύ περίπου 110 και 75 ίππους αντίστοιχα.

Με αυτό το μοτέρ η Renault στοχεύει στα να συνδυάσει με τρόπο ιδανικό τις καλές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση και τις περιορισμένες εκπομπές CO2. Ταυτόχρονα, εκτιμάται πως το γαλλικό μικρό θα φέρει και επιπλέον εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας όπως σύστημα Start/Stop στον κινητήρα αλλά και πολύ χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή.

Βέβαια, ο κινητήρας των 0,9 λίτρων δεν θα είναι και το μοναδικό σύνολο βενζίνης στη γκάμα του αυτοκινήτου. Θα δούμε σχεδόν σίγουρα και μοτέρ 1,6 λίτρων. Νέα στοιχεία στη λογική του downsizing αναμένεται και σε επίπεδο πετρελαιοκινητήρων, τομέας στον οποίο η Renault ούτως ή άλλως τα πηγαίνει πολύ καλά παράγοντας diesel μοτέρ με πολύ χαμηλή κατανάλωση.

H παρουσίαση του νέου Clio αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2012 προκειμένου το καινούριο μοντέλο να ξεκινήσει την εμπορική του σταδιοδρομία στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013.

Πηγή: autotriti.gr