Η πρεμιέρα της νέας BMW Σειράς 1 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο 20ετές success story της μάρκας στην compact κατηγορία. Η νέα γενιά θα κατασκευάζεται επίσης στο εργοστάσιο του Group στη Λειψία, με το επίσημο λανσάρισμά της στην αγορά να έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024. Στην Ελλάδα η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στις 14/6 σε ένα μεγάλο πάρτι που θα διοργανώσει η BMW Hellas στο Γουδί.

Με νέα σχεδίαση, πλήρως αναθεωρημένη γκάμα συστημάτων κίνησης και εκτενώς βελτιωμένη τεχνολογία πλαισίου, η νέα Σειρά 1 ενισχύει το προφίλ της ως σπορ μοντέλο, ενώ οι αποδοτικοί κινητήρες με ήπια υβριδική τεχνολογία 48 volt και μία διαδικασία παραγωγής βασισμένη στην κυκλική οικονομία βελτιστοποιούν τη βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Ο προοδευτικός χαρακτήρας του αντικατοπτρίζεται επίσης στο επανασχεδιασμένο εσωτερικό, στην ευρεία γκάμα συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης, στο νέο iDrive με Quick Select και στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες που υποστηρίζονται από το Operating System 9.

Οι διαστάσεις του 5θυρου μοντέλου έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τον προκάτοχό του, καθώς το μήκος της νέας έχει αυξηθεί κατά 42 χλστ φτάνοντας στα 4.361 χλστ, ενώ το μεταξόνιο είναι 2.670 χλστ. Το πλάτος του οχήματος είναι 1.800 χλστ, και το ύψος έχει αυξηθεί κατά 25 χλστ στα 1.459 χλστ.

Αναδιπλώνοντας τις πλάτες των πίσω καθισμάτων, ο αποθηκευτικός χώρος στο χώρο φόρτωσης μπορεί να αυξηθεί από τα 380 στα 1.200 λίτρα (BMW 120, BMW 120d: 300 – 1.135 λίτρα).

Η πλαϊνή όψη χαρακτηρίζεται από το σφηνοειδές σχήμα και τις επίπεδες γυάλινες επιφάνειες που στενεύουν προς τα πίσω, ενώ μια μεγάλη αεροτομή οροφής και οι πλευρικοί εκτροπείς αέρα τονίζουν την επιμήκη σιλουέτα του μοντέλου, με τα πίσω φώτα δύο τμημάτων να επεκτείνονται στα πλευρικά τμήματα του οχήματος.

Η νέα Σειρά 1 διατίθεται σε δύο απλά εξωτερικά χρώματα και επτά μεταλλικά, ενώ διατίθενται επίσης τέσσερα φινιρίσματα από την BMW Individual.

Έκδοση BMW M 

Το προαιρετικό πακέτο M Sport Package και ο προαιρετικός εξοπλισμός M Sport Design διατίθενται με το λανσάρισμά του μοντέλου στην Ευρώπη, με τα  ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά M που περιλαμβάνουν μεγάλες εισαγωγές αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα, έντονες πλαϊνές ποδιές και ένα τρισδιάστατο στοιχείο διαχύτη στον πίσω προφυλακτήρα.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται η M135 xDrive με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης. Η συγκεκριμένη έκδοση κινείται από έναν 4κύλινδρο κινητήρα 300 ίππων και διαθέτει στάνταρ το προσαρμοζόμενο πλαίσιο Adaptive M Chassis με σπορ σύστημα διεύθυνσης και έξυπνο σύστημα τετρακίνησης επιταχύνοντας από 0 στα 100 σε 4,9 δευτερόλεπτα.

Εξωτερικά, η μάσκα M με τις οριζόντιες μπάρες, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών M και οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης την καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμη ως την κορυφαία έκδοση της γκάμας. Το M Technology Package, το οποίο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό στην ανάρτηση προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλότερη ακαμψία και μειωμένο βάρος, το σύστημα φρένων M Compound και οι σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος των 19 ιντσών διατίθεται αποκλειστικά για την M135 xDrive. 

Εσωτερικό

Η ανανεωμένη σχεδίαση του εσωτερικού, δεν περιλαμβάνει δερμάτινες επενδύσεις (στάνταρ), διαμορφώνει μια σύγχρονη πολυτελή ατμόσφαιρα με σπορ πινελιές και γενναιόδωρους χώρους για έως και πέντε επιβάτες. Τα νέας σχεδίασης καθίσματα προσφέρουν υψηλό επίπεδο άνεσης, ενώ προαιρετικά διατίθενται σπορ καθίσματα στην έκδοση Econeer με καλύμματα και επένδυση από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, καθώς και σπορ καθίσματα M. Διατίθενται επίσης διάτρητες επιφάνειες καθισμάτων στην έκδοση Veganza με χαρακτηριστικά που θυμίζουν δέρμα. Ο εξοπλισμός Veganza/Alcantara αποτελεί μέρος του M Sport Package και βασικό εξοπλισμό της M135 xDrive.

Το ψηφιακό σύστημα απεικόνισης περιλαμβάνει μια οθόνη πληροφοριών 10,25” και μια οθόνη ελέγχου 10,7”. Ο αριθμός των κουμπιών και των χειριστηρίων στο cockpit έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στη συνεπή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κλιματισμός ελέγχεται επίσης ψηφιακά. 

Κινητήρες νέας γενιάς, 7τάχυτο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη

Όπως ο κινητήρας της M135 xDrive, έτσι και εκείνοι που διατίθενται για τη νέα Σειρά 1 ανήκουν στην τελευταία γενιά αρθρωτών μηχανικών συνόλων του Group. Ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας της νέας BMW 120  και ο 4κύλινδρος diesel της νέας 120d, συνδυάζονται με ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt, η οποία ενισχύει τόσο την αποδοτικότητα όσο και την άμεση παροχή ισχύος. Όλες οι κινητήριες μονάδες συνεργάζονται στάνταρ με 7τάχυτο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη.

Με μέγιστη ισχύ 170 ίππων, το σύστημα κίνησης της νέας 120 προσφέρει επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 7,8 δευτερόλεπτα. Η νέα 120d αποδίδει ισχύ 163 ίππους και εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 από στάση σε 7,9 δευτερόλεπτα. Η 118d, η οποία επίσης χρησιμοποιεί ένα τ4κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα αποδίδει 150 ίππους και ολοκληρώνει τα 0-100 σε 8,3 δευτερόλεπτα.

Βελτιωμένη ακαμψία 

Η οδηγησιμότητα της νέας Σειράς 1 ενισχύονται χάρη στην αυξημένη ακαμψία της δομής του αμαξώματος και της σύνδεσης του πλαισίου, ενώ η γωνία κάστερ των μπροστινών τροχών έχει αυξηθεί κατά 20%, εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα σταθερή κατευθυντική ευστάθεια και βελτιστοποιημένη αίσθηση του τιμονιού.

Η νέα BMW Σειρά 1 διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο σύστημα πέδησης και ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών (M135 xDrive: 18 ιντσών) στον βασικό εξοπλισμό της. Το προαιρετικό M Sport Package περιλαμβάνει το Adaptive M Chassis, το οποίο χαμηλώνει το όχημα έως και 8 χλστ, σπορ σύστημα διεύθυνσης και ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών. Προαιρετικά διατίθενται επίσης ζάντες ελαφρού κράματος έως 19 ιντσών και σύστημα σπορ φρένων M.

Συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης

Η νέα Σειρά 1 προσφέρει διευρυμένη γκάμα συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης ως μέρος του βασικού ή προαιρετικού εξοπλισμού της. Στα στάνταρ χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται τα Driving Assistant με προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, Lane Departure Warning, Exit Warning και Traffic Sign Recognition, καθώς και το Parking Assistant με Reversing Assistant.

Στη γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού ξεχωρίζουν συστήματα όπως τα Steering and Lane Control Assist, Automatic Speed Limit Assist, και καθοδήγηση διαδρομής όταν χρησιμοποιείται το Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go. Το Parking Assistant Professional διατίθεται επίσης για τις νέες BMW 120 και BMW 120d, επιτρέποντας τον έλεγχο της διαδικασίας στάθμευσης και των ελιγμών μέσω smartphone.

Βελτιωμένος στάνταρ εξοπλισμός

Εκτός από τα υψηλής ποιότητας συστήματα υποβοήθησης, η διευρυμένη γκάμα του βασικού εξοπλισμού της νέας Σειράς 1 περιλαμβάνει επίσης αυτόματο κλιματισμό, σύστημα συναγερμού, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέπτες και το Live Cockpit Plus που περιλαμβάνει το σύστημα πλοήγησης BMW Maps βασισμένο στο cloud.

Το Innovation Package περιλαμβάνει το Live Cockpit Professional με Head-Up Display και Augmented View στην οθόνη ελέγχου, καθώς και το Parking Assistant Plus. Το Premium Package περιλαμβάνει την επιλογή τηλεφώνου με ασύρματη φόρτιση, Comfort Access, προβολή λογότυπου από τους εξωτερικούς καθρέπτες, αυτόματη ρύθμιση του φωτισμού του εσωτερικού καθρέφτη και προσαρμοζόμενους προβολείς LED. Η γκάμα του προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει επίσης διζωνικό αυτόματο κλιματισμό, πανοραμική γυάλινη οροφή και ηχοσύστημα Harman Kardon.

Τέλος, η νέα Σειρά 1 διαθέτει την τελευταία έκδοση του iDrive με Quick Select που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται μετάβαση σε υπομενού.