Περπατώντας στα καμένα νιώθεις να σφίγγεται η καρδιά σου. Περιοχές που ήταν καταπράσινες έχουν γίνει μαύρες. Η στάχτη μπαίνει στην ανάσα. Τα αποκαΐδια από τα δέντρα δημιουργούν ένα δυστοπικό σκηνικό. Το περιβάλλον έχει πληγωθεί βαριά. Η θλίψη και η απόγνωση στα μάτια των κατοίκων που έχασαν το βιός τους, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαϋλώνονται σε σοκάρουν. Μετά το περσινό καλοκαίρι επισκέφτηκα πολλά μέρη της Ελλάδας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Στη Βόρεια Εύβοια, μια περιοχή που γνωρίζω πολύ καλά, συζήτησα με τους ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή. Ξέρετε τι ζητούσαν; Πέραν της γρήγορης αποκατάστασης της περιοχής τους, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξαναζήσουν άλλοι συμπολίτες μας όσα έζησαν εκείνοι. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και δημιουργούμε μια νέα πολιτική προληπτικής αντιπυρικής προστασίας.
Πώς δουλεύουμε για αυτό; Με καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων, αραίωση πυκνόφυτων περιοχών, δημιουργία νέων αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.
Οι συγκεκριμένες δράσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Antinero», προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλη η διαγωνιστική διαδικασία γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ , ώστε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνουν όλα μέσα στα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα.
Με τη συμμετοχή και τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών Εργατών, που γνωρίζουν το δάσος καλύτερα από όλους, καθαρίζουμε κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα συνολικής έκτασης 40.000 στρεμμάτων, συντηρούμε δασικούς δρόμους συνολικά κατά μήκος 11.000 χλμ και αντιπυρικές ζώνες έκτασης 1625 χλμ. Η συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών εκτελείται σε περιοχές της χώρας που ξεπερνούν σε έκταση τα 18 εκ. στρέμματα.
Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που κάνουμε για πρώτη φορά. Εκπονούμε σχέδια αντιπυρικής προστασίας για όλα τα κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, συνολικής έκτασης 38 εκατ. στρεμμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμό ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Οι καθαρισμοί και τα έργα αντιπυρικής προστασίας βασίζονται σε 79 μελέτες των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών, που βρίσκονταν στα συρτάρια δίχως να τις αξιοποιεί κανείς.
Εμείς, λοιπόν, αξιοποιούμε τα εξαιρετικά δεδομένα αυτών των μελετών, αναφορικά με τις επικρατούσες διαφοροποιημένες κλιματολογικές και τοπογραφικές-μορφολογικές συνθήκες, τα είδη βλάστησης, τις πραγματικές συνθήκες και τον άμεσο κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων φυσικών φαινομένων είναι η Πρόληψη και εμείς στην Πρόληψη δίνουμε βαρύτητα.
*Ο Γιώργος Αμυράς είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας