Ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για καίρια και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, αν και ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας συνιστά μια από τις μεθόδους για την επισήμανση της σημασίας ενός ζητήματος, είναι εξίσου καθοριστικό να βλέπουμε τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Μια από αυτές τις ημέρες είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες, λοιπόν, μετά την 3η Δεκεμβρίου, αξίζει να επισημανθεί ότι, αν και στη χώρα μας, διαχρονικά, η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. στα δύο χρόνια της θητείας της έχει λάβει εμβληματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θέτουν τα Άτομα με Αναπηρία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Περαιτέρω, με την εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών ανοίγει ο δρόμος για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την ίση αντιμετώπισή τους. Οι βασικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
• Κατατέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ένα πλήρες πρόγραμμα 6 πυλώνων και 30 δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
• Έγινε κωδικοποίηση της διάσπαρτης και κατακερματισμένης νομοθεσίας που αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας.
• Ξεκίνησε η καταγραφή όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, για να καταστούν πλήρως προσβάσιμα.
• Θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Βοηθός, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πλέον τα άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς την υποχρέωση επανεξέτασης.
• Ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά με αναπηρία και εφήβους, στο πλαίσιο προώθησης της.
• Συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην συμπεριληπτική εκπαίδευση.
• Ολοκληρώθηκε ο διορισμός 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ο διορισμός 10.500 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προϋπόθεση την ύπαρξη της συμπεριληπτικής/ενταξιακής διάστασης στην επιμόρφωσή τους.
• Τίθεται σε εφαρμογή, εντός του 2022, η Κάρτα Αναπηρίας, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία.
• Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη στο δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.
Με αποφασιστικότητα, συνέπεια και σχεδιασμό, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, κάνοντας πράξη άλλη μια δέσμευσή της απέναντι στους πολίτες. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο ο σταθερός προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος: Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
*Η Μίκα Ιατρίδη είναι βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ – Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.