Κάποτε το τσίρκο δεν έδειχνε μόνο φαντασμαγορικά κόλπα ζώων που δαμάζονται από τους θηριοδαμαστές ή εξωτικά πλάσματα της φύσης. Στις περιοδείες των τσίρκων, συχνά εμφανίζονταν άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, όπως τα σιαμαία κορίτσια ή ο άντρας με τα τρία πόδια.
Αποκαλώντας τους τέρατα, οι υπεύθυνοι των τσίρκων έβγαζαν εκατοντάδες λεφτά χάρη στα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά κάποιων άλλων. Όμως, ο πόνος των ατόμων που παρουσιάζονταν σε τέτοιες παραστάσεις, τόσο λόγω της κατάστασής τους όσο και λόγω του τρόπου με τον οποίο τους μεταχειρίζονταν, συχνά παραβλέπονταν.
Ένα τέτοιο άτομο ήταν η Έλλα Χάρπερ, γνωστή ως το «κορίτσι – καμήλα». Η Έλλα Χάρπερ γεννήθηκε με μια σπάνια ιατρική πάθηση, που έκανε τα γόνατά της να λυγίζουν προς τα πίσω, όπως αυτά της καμήλας. Συνήθιζε να περπατάει στα τέσσερα, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια της. Η ζωή της στο τσίρκο την έκανε διάσημη, αλλά αυτή δεν είναι όλη η ιστορία.
Πώς προέκυψε η ζωή στο τσίρκο για τη Χάρπερ
Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, η Έλλα Χάρπερ ξεκίνησε την καριέρα της στο τσίρκο τον Οκτώβριο του 1882, όταν ήταν μόλις 12 ετών. Αρχικά, έκανε παραστάσεις στο Σεντ Λούις και τη Νέα Ορλεάνη και γύρω από αυτές. Ωστόσο, σταδιακά άρχισε να ταξιδεύει σε διάφορες πολιτείες.
Πολύ σύντομα, άρχισε να τραβάει την προσοχή του κόσμου. Το κοινό έδειξε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη Χάρπερ, καθώς όλοι ήταν περίεργοι να δουν την κατάστασή της. Η ασυνήθιστη εμφάνισή της, την οδήγησε σύντομα σε μεγαλύτερα πράγματα. Στα μεταγενέστερα σόου, η Έλλα συνοδευόταν από μια καμήλα, ώστε το κοινό να μπορεί να συγκρίνει τα γόνατά της που λυγίζουν προς τα πίσω με εκείνα του ζώου. Έτσι, της δόθηκε το παρατσούκλι «το κορίτσι – καμήλα» και θεωρήθηκε μισή άνθρωπος και μισή καμήλα.
Το παράξενο κορίτσι προσέλκυσε νέους θαυμαστές και ο κόσμος συνέρρεε στις παραστάσεις της. Άρχισε να εμφανίζεται σε πολλές διαφημιστικές αφίσες. Πριν από κάθε παράστασή της, μοιράζονταν στο κοινό κάρτες, που εξηγούσαν την κατάστασή της.
Οι κάρτες ανέφεραν, επίσης, ότι έκανε εκτεταμένες περιοδείες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά επρόκειτο να εγκαταλείψει το τσίρκο το 1886, καθώς ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της, και προέτρεπαν το κοινό να τη δει όσο είχε την ευκαιρία.
Ήταν σε θέση να κερδίζει μισθό 200 δολαρίων την εβδομάδα, που της εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση για τις σπουδές της. Σε σημερινά χρήματα, το ποσό θα έφτανε τα 5.000 δολάρια την εβδομάδα, ένα σημαντικό ποσό ακόμη και σήμερα, αλλά μια περιουσία εκείνη την εποχή.
Προς το τέλος του 1886, η 16χρονη Έλλα Χάρπερ αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της στο τσίρκο προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της. Για αρκετά χρόνια, δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για την Έλλα Χάρπερ. Στο κοινό φαινόταν ότι είχε ξαφνικά εξαφανιστεί.
Μετά το τσίρκο
Σύμφωνα με το στοιχεία του 1900 και το historicmysteries.com, η Έλλα Χάρπερ είχε επιστρέψει στο Τενεσί και ζούσε εκεί με τη μητέρα της και μία από τις ανιψιές της. Ο πατέρας της είχε πεθάνει το 1890 λόγω πυρκαγιάς στο σπίτι και ο Γουίλι, ο αδελφός της, πέθανε πέντε χρόνια αργότερα.
Όσο ζούσε εκεί, η Έλλα Χάρπερ ερωτεύτηκε έναν δάσκαλο, τον Ρόμπερτ Σάβελι. Σύμφωνα με τα ληξιαρχικά αρχεία, η Έλλα παντρεύτηκε τον Ρόμπερτ το 1905, όταν ήταν 35 ετών. Ένα χρόνο μετά το γάμο τους, απέκτησαν ένα κοριτσάκι, όμως, το ζευγάρι βίωσε ένα τραγικό γεγονός, κατά το οποίο έχασε τη μοναχοκόρη του, όταν ήταν μόλις έξι μηνών.
Αφού έχασαν την κόρη τους, οι δυο τους δεν κατάφεραν να συλλάβουν ξανά. Έτσι, αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι από ένα τοπικό καταφύγιο το 1918. Το ζευγάρι ονόμασε το κοριτσάκι Jewel Savely. Ωστόσο, πέθανε και αυτή σε ηλικία τριών μηνών.
Κατά τη διάρκεια του 1920, η Έλλα Χάρπερ και ο σύζυγός της είχαν μετακομίσει για να ζήσουν στο Νάσβιλ. Σύμφωνα με τα αρχεία, η Έλλα πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1921, στις 8:15 το πρωί. Έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και πέθανε στο σπίτι της, σε ηλικία 51 ετών.