Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ξεκίνησε να ανακρίνεται σήμερα το πρωί από την ομοσπονδιακή αστυνομία για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μια αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έφτασε στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας με ένα όχημα με φιμέ τζάμια και δεν έκανε καμία δήλωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε στα μέσα Απριλίου να ανακριθεί ο Μπολσονάρου, ο οποίος βρισκόταν τότε στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος αρνείται τη συμμετοχή του σε αυτές τις ταραχές.
Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος από το 2019 έως το 2022,ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογική του ήττα από τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Την 8η Ιανουαρίου, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Λούλα, οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού εισέβαλαν στα κτίρια της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας. Περίπου 1.800 άτομα συνελήφθησαν.
Στις 10 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά τις ταραχές, ο ακροδεξιός πολιτικός ανήρτησε ένα βίντεο αμφισβητώντας τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου.
Είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου. Έπειτα από περίπου τρεις μήνες, επέστρεψε στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου.
Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες σε άλλες υποθέσεις. Οι αρχές ερευνούν αν ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τη νομοθεσία επειδή έφερε στη χώρα τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.
Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Εκτός από την έρευνα για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας Covid-19.
Εξάλλου το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά τουλάχιστον 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και ο Μπολσονάρου. Ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από τον πολιτικό βίο, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.