Τη στήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Καζακστάν εξέφρασε την Τρίτη (28/2) κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα.
Ο Αμερικανός υπουργός θα έχει επίσης συνομιλίες σήμερα με τον Καζάκο πρόεδρο Κασίμ Γιομάρτ- Τοκάγεφ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ουζμπεκιστάν.
Η περιοδεία του στην Κεντρική Ασία έχει στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής, που έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και βρίσκονται υπό την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
«Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ στηρίζουν ένθερμα την κυριαρχία του Καζακστάν, την εδαφική του ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του» υπογράμμισε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στον Καζάκο ομόλογό του Μουχτάρ Τιλεουμπέρντι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, αυτές οι λέξεις έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση απ’ ό,τι συνήθως», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ενισχύσει τη δέσμευσή της στην περιοχή, με στόχο να καταδείξει τα οφέλη μιας συνεργασίας με τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας, όπως αλλού στην Αφρική ή τη Λατινική Αμερική, το χαρτί του «αξιόπιστου εταίρου».
«Έχουμε πράγματα να προσφέρουμε σε ό,τι αφορά την οικονομική δέσμευση, αλλά και στο θέμα των αξιών», εκτίμησε ο Ντόναλντ Λιου αρμόδιος για την Κεντρική Ασία στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να ενισχύσουν» τις σχέσεις τους με το Καζακστάν, μια χώρα η οποία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ακολουθεί μια πολιτική βάση της οποίας προωθεί τη συνεργασία με διάφορους εταίρους.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι ηγέτες των χωρών αυτών της Κεντρικής Ασίας έχουν υιοθετήσει μια θέση ίσων αποστάσεων.
Οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν) είτε απείχαν είτε δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έγκριση σχεδίου απόφασης που ζητούσε την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Η Ρωσία και το Καζακστάν μοιράζονται τα μεγαλύτερα, συνεχόμενα χερσαία σύνορα παγκοσμίως, μήκους περίπου 7.500 χιλιομέτρων. Παράλληλα στο Καζακστάν ζει μια μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή της Ουκρανίας.