Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση «των προκλήσεων που εγείρει η Κίνα» κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Μπάιντεν και Σούνακ «συμφώνησαν για τη σημασία να εργαστούν από κοινού για να στηρίξουν την Ουκρανία και προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η Κίνα και για να διασφαλίσουν βιώσιμους και προσιτούς ενεργειακούς πόρους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «συζήτησαν επίσης την κοινή τους δέσμευση να προστατεύσουν τα οφέλη που προέκυψαν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» στη Βόρεια Ιρλανδία και για την «ανάγκη να υπάρξει λύση έπειτα από διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο».

Νωρίτερα χθες ο Μπάιντεν είχε συγχαρεί τον Σούνακ μέσω Twitter για την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «σε κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Δευτέρα «επαναστατικό» τον διορισμό του Σούνακ, του πρώτου ινδικής καταγωγής και ινδουιστή, στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ωστόσο, το… όνομα του νέου πρωθυπουργού δυσκόλεψε λιγάκι τον Μπάιντεν χθες. Μιλώντας σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου με αφορμή την ινδική γιορτή Ντιβάλι, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είναι ινδικής καταγωγής, αναμένεται να λάβει σήμερα το πρωθυπουργικό χρίσμα από τον βασιλιά Κάρολο.

Όταν όμως επιχείρησε να προφέρει το όνομα του Σούνακ, «κόμπιασε» και τελικά τον αποκάλεσε «Ρασί Σανούκ».