Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. Όλος ο κόσμος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου Προέδρου, ενώ έντονοι είναι οι φόβοι για γενίκευση του πολέμου μετά την ανακοίνωση του Λευκορώσου Αλέξάντρ Λουκασένκο για κοινή ομάδα δράσης με την Ρωσία στα ανατολικά της Ουκρανίας. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ένα ανελέητο σφυροκόπημα από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και ιρανικά drones- καμικάζι τα οποία ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες τα αντίποινα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, συνεπεία της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας.
Πλέον επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, κίνηση που φανερώνει το σχέδιο του Πούτιν για «σκληρές» απαντήσεις στο μέτωπο. Ο 55χρονος Σουροβίκιν ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε έναν βομβαρδισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης Χαλέπι.
«Όταν εκτελούσαμε αποστολές στη Συρία, ούτε για ένα λεπτό ξεχάσαμε ότι υπερασπιζόμασταν τη Ρωσία», είπε ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο νέος Ρώσος διοικητής του πολέμου της Ουκρανίας, σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος επίλεκτων στρατιωτών, σε μια τελετή στη Μόσχα το 2017.
Η «υπεράσπιση» των συμφερόντων της Μόσχας στη Συρία από τον Σουροβίκιν, περιελάβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2020. Οι ρωσικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του έπληξαν συριακά «σπίτια, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και αγορές. Τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν» αναφέρει η έκθεση. Το πρωί της Δευτέρας, μόλις δύο ημέρες αφότου διορίστηκε ως ο πρώτος γενικός διοικητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Surovikin έφερε την βίαιη τακτική του, που χρησιμοποίησε στη Συρία πιο κοντά, με μια σειρά από επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμάχων στόχων σε όλη την Ουκρανία, που περιλάμβανε μια σημαντική οδική διασταύρωση, ένα πανεπιστήμιο και μια παιδική χαρά σε ένα πάρκο.
«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν είναι απολύτως αδίστακτος, με ελάχιστη σημασία για την ανθρώπινη ζωή», είπε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Σουροβίκιν. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα είναι πλήρως καλυμμένα με ουκρανικό αίμα».
Ο Surovikin κέρδισε για πρώτη φορά την κακή φήμη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 1991 που εξαπέλυσαν οι Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί, όταν ηγήθηκε ενός τμήματος όπλων που διέσχισε οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων ένας καταπλακώθηκε. Η αδίστακτη φήμη του μεγάλωσε το 2004 όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε αφού έλαβε έντονη επίπληξη από τον Σουροβίκιν.
Οι συνάδελφοί του, του έδωσαν έκτοτε το ζοφερό παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τη σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του στη διεξαγωγή πολέμου. Η κύρια πρόκληση του Surovikin στην Ουκρανία, λένε οι ειδικοί, θα είναι να λύσει τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τον ρωσικό στρατό καθώς αντιμετωπίζει μια σκληρή ουκρανική αντεπίθεση.
Ο Gleb Irisov, πρώην υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Surovikin έως το 2020, είπε ότι ο νέος στρατηγός ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στον στρατό που «ήξερε πώς να επιβλέπει και να εξορθολογεί διαφορετικούς κλάδους του στρατού».
«Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής», είπε ο Irisov «αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα. Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό» ανέφερε.
Ο διορισμός του Surovikin , ωστόσο, αμβλύνει τη δημόσια οργή μεταξύ των Ρώσων σκληροπυρηνικών, οι οποίοι γίνονταν όλο και πιο ανυπόμονοι με τις στρατιωτικές αποτυχίες της χώρας. «Τώρα, είμαι 100% ικανοποιημένος με την επιχείρηση», έγραψε ο Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram το πρωί της Δευτέρας, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι.