Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους Ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο, παραδέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (14/6) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.
«Οι πιο σκληρές μάχες γίνονται, όπως και τις τελευταίες ημέρες, στο Σεβεροντονέτσκ και άλλες κοντινές πόλεις και κοινότητες. Οι απώλειες, δυστυχώς, είναι οδυνηρές», σημείωσε ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε: «Πρέπει, όμως, να αντέξουμε. Το να κρατήσουμε το Ντονμπάς είναι καθοριστικής σημασίας. Το Ντονμπάς είναι το “κλειδί” για την κυριαρχία τις επόμενες εβδομάδες».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως όσες περισσότερες απώλειες καταγράψει ο εχθρός στη συγκεκριμένη περιοχή, με τόσο λιγότερο δύναμη και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τις επιθέσεις του.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στο Ντονμπάς και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Λουχάνσκ και συνεχίζουν να πιέζουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές ολοένα και πιο πίσω στο Σεβεροντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Λουχάνσκ όπου βρίσκεται υπό μερικό ουκρανικό έλεγχο. Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ, των «δίδυμων» πόλεων, θα επέτρεπε στη Ρωσία να βάλει στο στόχαστρο τη Σλοβιάνσκ που βρίσκεται περαιτέρω δυτικά εντός της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Οι μάχες μαίνονται κοντά και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, καθώς επίσης και στη Χερσώνα στο νότο, είπε ο Ζελένσκι με τις πιο «οδυνηρές απώλειες» να καταγράφονται στο Χάρκοβο.
«Οι μάχες εξακολουθούν κι εκεί και πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλη της περιοχής του Χαρκόβου», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση και στα νότια. Ο στόχος μας είναι ν’ απελευθερώσουμε τη Χερσώνα».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, επίσης, επανέλαβε το αίτημά του προς τη Δύση να στείλει σύγχρονα όπλα, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει δικαιολογία» για τους εταίρους της Ουκρανίας να καθυστερούν περαιτέρω. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το Κίεβο ως τώρα έχει παραλάβει μόλις το 10% των όπλων που του έχουν υποσχεθεί.