Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Τρίτη (17/5) ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.
«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».
«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.
Επίσης στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».
Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντονέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουχάνσκ.
Επτά άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ
Στο μεταξύ, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram ότι ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο επτά αμάχων στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.
Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά του Κιριλένκο από ανεξάρτητες πηγές.
Νωρίτερα σήμερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.
«Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες» ήταν ο απολογισμός της επίθεσης, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Βομβαρδισμοί σχολείων
Το Κίεβο επίσης καταγγέλλει πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις σε σχολεία. Στην πόλη Τσερνίχιβ, για παράδειγμα, η Ίνα Λεβσένκο είναι διευθύντρια ενός γυμνασίου, που πλέον έχει γίνει συντρίμμια. Η Λεβσένκο υποστηρίζει πως ο εχθρός επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες.
«Εμείς με μεγάλα γράμματα γράψαμε “ΠΑΙΔΙΑ”. Κρεμάσαμε τις πινακίδες στα παράθυρα. Όμως οι Ρώσοι… δεν ξέρω τι να πω. Όταν έριξαν την βόμβα γνώριζαν πως πρόκειται για σχολείο. Όταν χρησιμοποιούν εκτοξευτές πυραύλων, ένα λάθος είναι πιθανό. Όμως μια βόμβα σε σχολείο έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών. Θέλουν να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Αυτό επιδιώκουν» δήλωσε.
Το Κίεβο υποστηρίζει πως περισσότερα από 1.000 σχολεία και κολέγια έχουν πληγεί από ρωσικά πυρά, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διανομής τροφίμων και καταφύγια. Το Κίεβο κάλει λόγο για εγκλήματα πολέμου.
«Τα χτυπήματα αυτά υποδηλώνουν ένα μοτίβο. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας έρευνας εγκλημάτων πολέμου, ιδιαίτερα εάν στο στόχαστρο βρίσκονται ανώτεροι ή ανώτατοι αξιωματικοί. Διότι πρέπει να αποδείξεις πως υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Όσο ισχυρότερο είναι το μοτίβο, τόσο ισχυρότερες είναι και οι αποδείξεις πως υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική επιθέσεων κατά αυτών των εγκαταστάσεων» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μπόσκο, ειδικός σε εγκλήματα πολέμου και καθηγητής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Στις 7 Μαΐου, στο Λουχάνσκ 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση σε σχολείο. Ο ΟΗΕ καλεί την Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς σχολείων, ενώ ζητεί οι εκπαιδευτικές μονάδες να μην χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει πως θα συνδράμουν στην κατασκευή νέων σχολείων.