Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε πως «η Ρωσία είτε θα αναζητήσει την ειρήνη ή θα φύγει από τη διεθνή σκηνή για πάντα», ενώ παραδέχθηκε οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

«Προσπαθούν να ανταποδώσουν για τις ήττες τους. Οι βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα του πυροβολικού συνεχίζονται. Παραλαμβάνουν νέο εξοπλισμό και αναζητούν εφέδρους. Προσπαθούν να στρατολογήσουν κατοίκους από τα νότια της χώρας – δηλαδή από τις περιοχές που είναι προσωρινά κατεχόμενες, ενώ κινούν δυνάμεις και από ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι πρόσφατες «πυρετώδεις προετοιμασίες» του ρωσικού στρατού δείχνουν μονάχα την ανασφάλεια και την αδυναμία της Ρωσίας να καταβάλλει την ουκρανική αντίσταση.

«Ακόμη και με μεγάλα αποθέματα εξοπλισμού του σοβιετικού στρατού και έναν σημαντικό αριθμό στρατιωτών, τους οποίους οι διοικητές δεν λυπούνται καθόλου, οι Ρώσοι στρατιώτες αμφιβάλλουν πως έχουν την ικανότητα να μας νικήσουν, να νικήσουν την Ουκρανία. Καλώς. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους δικαιολογήσουμε. Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας μπορεί μονάχα να τελειώσει με τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, αργά ή γρήγορα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Είτε η ρωσική ηγεσία θα αναζητήσει την ειρήνη ή σαν αποτέλεσμα αυτού του πολέμου η Ρωσία θα φύγει από τη διεθνή σκηνή για πάντα».

«Θα τους σύρουμε σε όλα τα δικαστήρια»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ειδικοί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφθηκαν την Μπούκα προκειμένου να ερευνήσουν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Η ευθύνη του ρωσικού στρατού για τα εγκλήματα πολέμου είναι αναπόφευκτη», είπε και συνέχισε: «Θα τους σύρουμε σε κάθε δικαστήριο και όχι μόνο για όσα συνέβησαν στην Μπούκα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε πως οι προσπάθειες καθαρισμού του βορρά της χώρας από τις νάρκες που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζονται. «Οι εισβολείς άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νάρκες και βλήματα που δεν εξερράγησαν. Οπότε όποιος θέλει να επιστρέψει στο σπίτι τους στις απελευθερωμένες περιοχές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός. Θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τις αρχές σε περίπτωση που βρει οποιαδήποτε παράξενα και ασυνήθιστα αντικείμενα, ιδίως αν πιστεύει πως είναι εκρηκτικά».

Ο Ζελένσκι, παράλληλα, κάλεσε εκ νέου για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και για πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να είναι ο σπόνσορας της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

All this feverish activity of the occupiers testifies first of all to their insecurity. To the fact that even with…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, April 13, 2022