Η επανεστίαση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό, προμηνύει ένα «παρατεταμένο» πόλεμο. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Τσερνόμπιλ (βόρεια) και έχουν αποχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανατοποθέτηση», σημείωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ίδια πηγή.
Και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτοί οι στρατιώτες επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά από τις μάχες».
«Αυτό που συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι ότι αυτές οι δυνάμεις θα επανεξοπλιστούν και θα επιστρέψουν στην Ουκρανία… για να συνεχίσουν να πολεμούν σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος τους, που είναι σε γενικές γραμμές η ανατολική πλευρά» της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστικών περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς, πρόσθεσε.
Αλλά «οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ, πολύ καλά την περιοχή», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που μια ένοπλη σύγκρουση έφερε τους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή.
Επομένως, «μόνο και μόνο επειδή δίνουν προτεραιότητα, αυξάνουν τον αριθμό τους και δίνουν περισσότερη ενέργεια σε αυτό, δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο για αυτούς», εκτίμησε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΘΑ.
Τα παραπάνω, λοιπόν, «θα μπορούσαν να προμηνύουν έναν μακρύτερης διάρκειας, παρατεταμένο πόλεμο», πρόσθεσε.
Οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται, ιδίως στο Κίεβο, στο Τσερνίχιφ, στο Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Ντονμπάς, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα κινδυνεύει να μείνει η Χερσώνα
Στη Χερσώνα, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια και οι κάτοικοι ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα: όσοι απέμειναν σε αυτήν την πόλη, στη νότια Ουκρανία, παρουσίασαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ζοφερή εικόνα της ζωής υπό ρωσική κατοχή.
Η πόλη αυτή, που αριθμούσε 283.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία. Είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που κατάφερε μέχρι στιγμής να καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στις 3 Μαρτίου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο συγκέντρωσε τηλεφωνικά μαρτυρίες έξι κατοίκων της Χερσώνας, όπου δεν υπάρχει κανείς ανταποκριτής διεθνούς μέσου ενημέρωσης. Και οι έξι ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό τους, γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ρωσικές δυνάμεις μπλοκάρουν τις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χερσώνα ενώ αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων.
Όλοι οι κάτοικοι που μίλησαν στο AFP είπαν επίσης ότι είδαν ή άκουσαν να μιλούν για «επισκέψεις» Ρώσων στρατιωτών σε διαμερίσματά. «Αναζητούν ανθρώπους τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε διάφορες λίστες. Μπαίνουν στα σπίτια, είναι ένοπλοι, δεν μπορείς να αντισταθείς», εξήγησε η Τετιάνα, υπάλληλος σε ένα πανεπιστήμιο.
Μια κάτοικος της γειτονικής πόλης Καχόφκα, που είναι επίσης υπό ρωσικό έλεγχο, είπε ότι οι Ρώσοι «συλλαμβάνουν ανθρώπους», κυρίως ντόπιους ακτιβιστές και απόστρατους. «Δεν ξέρουμε πού τους πηγαίνουν», είπε.
Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Χερσώνα είναι «διαφιλονικούμενη πόλη» και το Κίεβο εξαπέλυσε επίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχό της.
Οι κάτοικοι όμως λένε ότι, μολονότι γίνονται μάχες στην περιφέρειά της, η πόλη είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες καταστροφές ή απώλειες λόγω των μαχών, όπως συμβαίνει στις άλλες πόλεις, στη Μαριούπολη ή το Τσερνίχιφ.
Και παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων, οι κάτοικοι κατάφεραν να οργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία. «Είμαστε υπό κατοχή, όμως παραμένουμε πάντα με την Ουκρανία», συνόψισε η Μαρία, μια 24χρονη πωλήτρια.
Αν και στην πόλη οι ημέρες κυλούν σχετικά ήσυχα, οι μάχες συνεχίζονται στο γειτονικό χωριό Τσορνομπάιφκα. «Κάθε νύχτα ξυπνάμε με τον ήχο των πυρών. Είναι σαν ξυπνητήρι», είπε η Τετιάνα.
Οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι στην Τσορνομπάιφκα σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατηγός και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αυτή η μάχη «θα γραφτεί στην ιστορία».
Χτυπήθηκε ανθρωπιστικό κονβόι κοντά στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με το Κίεβο – Μιλά για ακόμη έναν νεκρό
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά που έπληξαν ένα κομβόι πέντε λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν εθελοντές προς την πολιορκούμενη πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα η ουκρανική πλευρά.
«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον ενός κομβόι εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών», έγινε γνωστό από τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», διευκρίνισε η ίδια.
Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση».
Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Σύμβουλος Ζελένσκι: «Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής βιομηχανίας μας»
Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, πως η Ρωσία εμφανίζεται να έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε, τουλάχιστον, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεξέι Αρεστόβιτς σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, όπου χαιρέτισε τους όρους της προτεινόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ως «νίκη» για την Ουκρανία.
«Έχουν ουσιαστικά καταστρέψει την αμυντική μας βιομηχανία», δήλωσε ο Αρεστόβιτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που συζητήθηκε με τη Ρωσία την Τρίτη, η Ουκρανία θα προστατεύεται από μελλοντικές απειλές με διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες η Ρωσία δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο. «Πρόκειται για μια ιδανική συμφωνία που βελτιώνει τη θέση μας με θεμελιώδη τρόπο», σημείωσε.