Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πια η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μετά από 20 ημέρες πολέμου, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται. Οι μισοί και πλέον από τους 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
Στην πόλη όμως συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά ο Έλληνας επιχειρηματίας Τάσος Τσιάμης, ο οποίος ζει στο Κίεβο από το 2015 και δεν σκοπεύει για κανέναν λόγο, όπως μας είπε, να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.
Από την αρχή του πολέμου ο κος Τσιάμης ξεκίνησε καθημερινά να περιγράφει στα ελληνικά media τι συμβαίνει στο Κίεβο και πια το κάνει σε τόσο… επαγγελματικό και συστηματικό βαθμό που ο ίδιος μοιάζει να έχει γίνει ένας ιδιότυπος, αυτόκλητος ανταποκριτής των ελληνικών μέσων.
Την ίδια στιγμή, τα social media του -και ιδίως το instagram αλλά και το facebook του- είναι γεμάτα από φωτογραφίες και video στα σημεία όπου σημειώνονται οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις ενώ (καλοπροαίρετα) γέλια και χαμόγελα προκάλεσαν οι αναρτήσεις του με το πέταγμα του χαρταετού μέσα στο περικυκλωμένο Κίεβο, την περασμένη Καθαρά Δευτέρα.
Σήμερα που η πρωτεύουσα ξεκίνησε να σφυροκοπείται ακόμα πιο έντονα και δύο άνθρωποι έχασαν στις επιθέσεις τη ζωή τους, ο Τάσος Τσιάμης μίλησε στο Newsbeast για το τι συμβαίνει τώρα εκεί, πως είναι η καθημερινότητα για τους κατοίκους αλλά και τι πιστεύουν οι πολίτες για αυτόν το πόλεμο.
Ο στενός κλοιός γύρω από το Κίεβο και οι επιθέσεις που πυκνώνουν
«Οι επιθέσεις στο Κίεβο έχουν αρχίσει να πυκνώνουν ανησυχητικά, χθες είχαμε τέσσερις- σε μια πολυκατοικία στη βόρεια πλευρά της πόλης, στο Μπολόν, 100 μέτρα από αυτήν που ζω εγώ, σε ένα τρόλεϊ, σε ένα εργοστάσιο που παράγει στρατιωτικό υλικό και σε ένα εμπορικό κέντρο, άδειο ευτυχώς, έξω από την πρωτεύουσα, στο δρόμο προς Ιρπίν.
Σήμερα από τις 6 τα χαράματα είχαμε άλλες τρεις. Οι σημερινές ήταν έξω από το μετρό, σε μια πολυκατοικία 6 χιλιόμετρα από το Κίεβο και σε ένα σπίτι στα περίχωρα της πόλης. Δεν είναι όλες στοχευμένες, σε κάποιες από αυτές πρόκειται για υπολείμματα πυραύλων και οβίδων που προορίζονταν για αλλού, είτε καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα .
Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον των Ρώσων εστιάζεται στη Μαριούπολη, την οποία συνεχίζουν να χτυπούν αλύπητα, μέχρι να την πάρουν ολοκληρωτικά, και ατο Κίεβο. Θα ξεκινήσουν σιγά σιγά και για την Οδησσό.
Στο Κίεβο δεν είναι ακόμα μέσα στην πόλη αλλά μας έχουν περικυκλώσει. Προσπαθούν να στραγγαλίσουν την πόλη, αποκόβοντας της τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ουκρανία έτσι ώστε να την οδηγήσουν στο να παραδοθεί, να μας κάνουν να παραδοθούμε από μόνοι μας».
Πώς είναι η καθημερινή ζωή στην πόλη
Ο κος Τσιάμης εξηγεί στο Newsbeast πως ακόμα και μέσα σε αυτή την πια ασφυκτική κατάσταση, συνεχίζει να υπάρχει μια κανονικότητα στους ρυθμούς της πόλης. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και φαρμακεία δουλεύουν επιλεκτικά και κατά βάση όσα έχουν προμήθειες. Οι προμήθειες μας φοβίζουν βέβαια γιατί η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι αυτές είναι αρκετές μόνο για δύο βδομάδες μπροστά.
Οι κάτοικοι κυκλοφορούν όσο μπορούν το πρωί, κάνουν τα ψώνια που χρειάζονται, πάνε σπίτι τους να κάνουν ένα μπάνιο και κάποιοι από αυτούς πηγαίνουν στα καταφύγια και στο μέτρο όταν έρχεται το βράδυ. Αρχίζει να ατονεί όμως όσο περνούν οι ημέρες η λύση του καταφύγιου και ολοένα και πιο πολλοί κοιμούνται πια στα σπίτια τους. Προσωπικά, από την αρχή του πολέμου δεν έχω κοιμηθεί καθόλου σπίτι, κοιμάμαι είτε στο υπόγειο του γραφείο μου, είτε στο αυτοκίνητο. Οι σειρήνες χτυπούν δύο με τρεις φορές την ημέρα, αλλά δεν ασχολείται πια κανείς, έχουμε αρχίσει να το θεωρούμε εθιμοτυπικό.
Το Κίεβο βέβαια έχει γίνει… αστακός. Οδοφράγματα και χαρακώματα υπάρχουν σε όλη την πόλη, από άκρη σε άκρη, ενώ πολλοί πολίτες κάνουν περιπολίες κρατώντας ένα καλάσνικοφ στο χέρι, από αυτά που μας μοίρασε η κυβέρνηση. Είναι και γυναίκες με καλάσνικοφ σε αυτές τι περιπολίες. Η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 20.00 το βράδυ μέχρι τις 07.00 το πρωί. Όποιος κυκλοφορήσει αυτές τις ώρες μπορεί και να πυροβοληθεί αφού θεωρείται αυτόματα ότι είναι ύποπτος ή σαμποτέρ.
Παρ’ όλα αυτά, κανείς στην πόλη δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και τώρα φοβόμαστε ότι μπορεί και να τραβήξει πολύ. Την προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε μεταξύ μας πως άλλη μια εβδομάδα μας μένει, αλλά πια δεν το πιστεύουμε. Βλέπουμε υποχωρήσεις από την πλευρά των Ρώσων- τώρα ξέρουν ότι δεν μπορούν να ρίξουν τον Ζελένσκι. Από την άλλη, αυτά που θέλουν, να αναγνωριστεί δηλαδή διεθνώς η Κριμαία ως ένα ανεξάρτητο κράτος, τύπου Κόσοβο αλλά και να δεσμευτεί γραπτώς η Ουκρανία ότι δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ, δεν πιστεύουμε ότι θα τα δεχτεί ο Ζελένσκι.
Όσο για τον χαρταετό που με είδατε να πετάω και για το οποίο δέχτηκα πολλά σχόλια, το έκανα και γιατί μου αρέσει να τιμώ τις παραδόσεις της πατρίδας μας αλλά και γιατί η ζωή πρέπει να συνεχίζεται. Ο, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Ποιος ξέρει άλλωστε πόσο καιρό θα ζήσουμε σε αυτή την κατάσταση;»