Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα καλέσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ρωσίας καθώς οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν «χτυπήσει» τη ρωσική οικονομία.

Περαιτέρω απειλές για «οικονομικό πόνο» εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Έχουμε δει τις αναφορές πως η Ρωσία ενδεχομένως σκέφτεται να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών και πολυεθνικών εταιριών που ανακοίνωσαν τα πλάνα τους για τερματισμό ή αναβολή των εμπορικών δραστηριοτήτων τους στη ρωσική αγορά.

Οποιαδήποτε παράνομη απόφαση να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία από αυτές τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε περισσότερο οικονομικό πόνο για τη Ρωσία. Θα στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα πως η Ρωσία δεν είναι ασφαλές μέρος για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.