Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».
Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.
Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυρή
Νωρίτερα πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη όταν ξεπεράσει τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις της Δύσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική σ’ αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία δεν είναι η χώρα η οποία θα διακινδυνεύσει την κυριαρχία της για να αποκομίσει κάποια βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.
«Αυτές οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν ούτως ή άλλως» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα, προβλήματα και δυσκολίες, τα οποία όπως τα ξεπεράσαμε τα προηγούμενα χρόνια θα τα ξεπεράσουμε και τώρα».
Κριστίν Λαγκάρντ: Η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ζώνης του ευρώ
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο επακόλουθος εκτροχιασμός τού πληθωρισμού ανάγκασαν την Πέμπτη (10/3) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει, την επιστροφή στην ομαλότητα, όπως χαρακτήρισε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τις σημερινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με τις οποίες επιταχύνεται η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Κριστίν Λαγκάρντ η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Εάν υλοποιηθεί το σενάριο βάσης, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στον φθίνοντα αντίκτυπο της πανδημίας και την προοπτική σταθερής εγχώριας ζήτησης και ισχυρών αγορών εργασίας. Τα δημοσιονομικά μέτρα, μεταξύ άλλων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθούσαν επίσης στη θωράκιση της οικονομίας.