Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

Τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είχε ζητήσει προηγουμένως μέσω διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,

Δήλωσε πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Σε βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει 56 πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας του, εκτοξεύοντας 113 πυραύλους Κρουζ τις τελευταίες πέντε ημέρες.