Το Τσερνόμπιλ μετά από χρόνια βρίσκεται ξανά σε ρωσικά χέρια, καθώς ο στρατός της Ρωσίας κατέλαβε την απαγορευμένη ζώνη και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Telegram: «Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ».
ΜΜΕ του εξωτερικού, αλλά και αναλυτικό δημοσίευμα το nbcnews.com, τονίζουν ότι η περιοχή μπήκε στο «στόχαστρο» των ρωσικών επιχειρήσεων, λόγω της στρατηγικής θέσης που διαθέτει.
Συγκεκριμένα, απέχει λιγότερο από 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας και χώρα από την οποία εξαπολύει χτυπήματα προς την Ουκρανία. Παράλληλα, από το Τσερνόμπιλ εκτείνεται μια ευθεία οδός περίπου 129 χιλιομέτρων νότια προς το Κίεβο.
Αυτή η διαδρομή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ρώσους στρατιωτικούς, επειδή θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο στη Λευκορωσία, αποφεύγοντας μια δυνητικά επικίνδυνη διέλευση του μεγάλου ποταμού, που διχοτομεί την Ουκρανία, πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Χάρτης με τις περιοχές που διεξάγονται μάχες, την δεύτερη μέρα του πολέμου:
Αναφορές για προέλαση στο Κίεβο
Από την στιγμή που το Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, κυκλοφόρησαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και ύποπτα σημάδια για επέλαση του στρατού στο Κίεβο. Αρχικά, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει αλεξιπτωτιστές για να προστατεύσουν την περιοχή, την στιγμή που στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο του πολέμου, οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο.
Επίσης, η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ. Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με τη διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στη Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.
Σύμφωνα με ορισμένους λοιπόν, η σταδιακή προέλαση από το Τσερνόμπιλ προς το Κίεβο είναι σε εξέλιξη, ενώ σχετικά βίντεο έχουν αναρτηθεί στα social media και ιδιαίτερα στο Twitter, η αξιοπιστία των οποίων όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.