Αυτή την αντιμετώπιση που καταγράφηκε στο βίντεο που ακολουθεί επιφύλασσαν Γάλλοι αστυνομικοί στην πόλη Καλαί σε μετανάστες που επιχειρούν από εκεί να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να σπρώχνουν και να απειλούν τους μετανάστες με γκλομπ και να τους πετούν πάνω από τις μεταλλικές μπάρες στην άκρη του δρόμου καθώς εκείνοι προσπαθούν να μπουν σε κάποιο φορτηγό στο λιμάνι της πόλης. Κάποια στιγμή ένας μετανάστης φαίνεται να δέχεται δακρυγόνο στο πρόσωπο ενώ άλλοι τρέχουν για να αποφύγουν την αστυνομία.
Η οργάνωση που τράβηξε το βίντεο υποστηρίζει πως το τράβηξε στις 5 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στην πόλη.
Το βίντεο, εξηγεί η Daily Mail, τραβήχτηκε από ένα σημείο όπου τα φορτηγά σχηματίζουν ουρά για να μπουν στα φέρι με προορισμό το Ντόβερ. Οι μετανάστες αναζητούν, μέσω των φορτηγών, διέξοδο προς το Ηνωμένο Βασίλειο- ό,τι συμβαίνει και σε ελληνικά λιμάνια, όπως στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα με τα φορτηγά που ανεβαίνουν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία.
«Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν πως η παροχή ασύλου στη Γαλλία είναι η καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτούς», είχε πει ο Καζνέβ, αλλά η οργάνωση Calais Migrant Solidarity υποστηρίζει πως «η καθημερινή βιαιότητα της αστυνομίας» είναι ένας από τους λόγους που τόσο πολλοί μετανάστες θέλουν να φύγουν για τη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τουλάχιστον 2000 μετανάστες ζουν σήμερα στο ύπαιθρο στην περιοχή του Καλαί με την αστυνομία να ξηλώνει τακτικά τους καταυλισμούς τους.
Ταυτόχρονα εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν εκεί κάθε εβδομάδα από χώρες που τσακίζει ή τσάκισε ο πόλεμος όπως την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Σουδάν, καθώς και το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Καθημερινά παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τις Αρχές καθώς επιχειρούν να περάσουν στη Βρετανία, όπου είτε ζητούν άσυλο είτε παρέχουν μαύρη εργασία.
«Έτσι μας συμπεριφέρεται η γαλλική αστυνομία όλη την ώρα», σχολίασε ένας Αφγανός μετανάστης βλέποντας τα πλάνα αυτά. «Οι περισσότεροι έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν ταραχές κι έτσι δεν έχουν κάποια ευαισθησία απέναντι σε πρόσφυγες ή ανθρώπους που ζητούν άσυλο. Απλά δεν τους αρέσουμε».
Στη γαλλική αστυνομία διεξάγεται εσωτερική έρευνα για τη συμπεριφορά των εν λόγω αστυνομικών. \