Η Απολινάριγια Γιαμπούκοβα είναι η γυναίκα που είχε σαγηνεύσει σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς μελετητές τον ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης Βλαντιμίρ Λένιν.

Ο ηγέτης των μπολσεβίκων φέρεται να είχε αγαπήσει παθιασμένα την φλογερή επαναστάτρια Γιαμπούκοβα, τη δική του «Λιρότσκα» όπως την φώναζε. Ο έρωτάς του ωστόσο φέρεται να είχε ναυαγήσει μετά από έντονες πολιτικές διαφωνίες, με τους δύο να διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Μάλιστα, η Ρωσίδα επαναστάτρια φέρεται να είχε απορρίψει και πρόταση γάμου από τον Λένιν, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την αλληλογραφία τους, γεγονός που την είχε καταστήσει… κόκκινο πανί για την μετέπειτα σύντροφο του ηγέτη της επανάστασης.

Το πρόσωπο της Απολινάριγια Γιαμπούκοβα για τόσα χρόνια είχε παραμείνει ένα μυστήριο.

Την Παρασκευή το Camden New Journal δημοσίευσε μία φωτογραφία που φέρεται να είναι της Γιαμπούκοβα.

Το ντοκουμέντο ανακάλυψε τυχαία σε αρχεία του Κρεμλίνου ένας καθηγητής ρωσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας, ο Robert Henderson.

Ο βρετανικός Independent αναφέρει ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί σε γκουλάνγκ στη Σιβηρία, όπου είχε διωχθεί, πριν καταφέρει να βρει καταφύγιο στην Αγγλία.

Η φωτογραφία της φλογερής επαναστάτριας φαίνεται να έχει τραβηχτεί όταν εκείνη βρισκόταν σε στρατόπεδο της Σιβηρίας, όπου κρατείτο εξαιτίας της πολιτικής της δράσης, προτού καταφέρει να διαφύγει στην Αγγλία.