Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως τα επαγγέλματα με παχυλούς μισθούς και θέσεις εξουσίας είναι ασύνδετα με την ευτυχία; Κι όμως όπως αποδεικνύεται οι μηχανικοί έχουν την πιο ευτυχισμένη δουλειά στον κόσμο με τους δασκάλους και τις νοσοκόμες να ακολουθούν.. Σύμφωνα με έρευνα της Guardian, αυτά είναι τα τρία πιο χαρούμενα επαγγέλματα, και ακολουθούν κι άλλα που σίγουρα δεν θα τα κατέτασσες με την πρώτη ματιά σε πηγές ευτυχίας…
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα η βρετανική εφημερίδα, εξέτασε εννέα διαφορετικές μελέτες για τα επαγγέλματα που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και στη συνέχεια έκανε τη δική της έρευνα, αναζητώντας τα επαγγέλματα που εμφανίζονται πιο συχνά στο Τop 10 της κάθε μελέτης.
Οι γεωργοί, οι κομμωτές και οι αισθητικοί δεν συμπεριλήφθηκαν για λίγο στη λίστα των χαρούμενων επαγγελμάτων, το ίδιο και οι κληρικοί. Το πιο ενδιαφέρον πόρισμα όμως της έρευνας είναι πως δεν αποδεικνύει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις υψηλόμισθες θέσεις και την ευτυχία, αφού στη λίστα της χαράς δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα ακριβοθώρητο στέλεχος, αντ’ αυτού επαγγέλματα όπως κηπουροί, γραμματείς και εργάτες είναι στην πρώτη δεκάδα.
Ενδεικτικό είναι επίσης πως το επάγγελμα του κηπουρού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από εκείνο του ιατρού, με τον πρώτο να συγκεντρώνει πολύ μικρότερο (18.000 λίρες) εισόδημα από τον δεύτερο (70.000 λίρες). Ο μηχανικός, που κατακτά την κορυφή της λίστας, από μισθολογικής απόψεως βρίσκεται στο ενδιάμεσο από τους προηγούμενους δύο (κερδίζει περίπου 40.000 λίρες τον χρόνο) ενώ ο δάσκαλος που έπεται στην κατάταξη βγάζει ακόμη λιγότερα( 30.000 λίρες)
Για τους σκοπούς της έρευνας η βρετανική εφημερίδα προέβει και σε συνεντεύξεις μερικών εκπροσώπων των επαγγελμάτων αυτών οι οποίοι, όλοι ανεξαιρέτως, δήλωσαν πως αυτά που εκτιμούν στη δουλειά τους είναι τα πρακάτω.
Στην περίπτωση του μηχανικού, αυτό που εκτιμάται είναι η ικανότητα να δίνει λύσεις στα βιομηχανικά προβλήματα, ακροβατώντας ανάμεσα στην εργασία και στο χόμπι. Η χαρά του δασκάλου βρίσκεται στο να βλέπει τα παιδιά να εξελίσσονται. Στη νοσοκόμα και στον γιατρό, στο να βελτιώνουν τη ζωή ενός ασθενούς. Στον κηπουρό, το πλούσιο τοπίο της φύσης που αλλάζει ώρα με την ώρα. Στον εργάτη οικοδομής, το να δημιουργεί κάτι από το μηδέν με καλή συνεργασία. Στον προσωπικό βοηθό, το να προσφέρει σε κάποιον που νιώθει ότι εκτιμά τις ικανότητές του καθώς και η ποικιλία του καθημερινού του προγράμματος.
Βέβαια αναλογιζόμενος κανείς συνεντεύξεις και συμπεράσματα εύλογα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η εργασιακή πραγματικότητα ξένων χωρών, όπως αυτή της Βρετανίας, απέχει μακράν από εκείνη της Ελλάδας…Ίσως μάλιστα αδυνατούσαμε να φτιάξουμε τη δική μας ελληνική λίστα με τα επαγγέλματα της χαράς αφού λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά ανεργίας της χώρας, και μόνο η ευκαιρία στην εργασία είναι χαρά από μόνη της…
Η έρευνα αντλεί πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλα, από το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, Career Bliss 2014 και 2015, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και την IBM Analytics.
Τα πιο ευτυχισμένα επαγγέλματα:
1. Μηχανικός
2. Δάσκαλος
3. Νοσοκόμα
4. Γιατρός
5. Κηπουρός
6. Εργάτης οικοδομής
7. Προσωπικός βοηθός