Ο πρώην αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, έχει λάβει περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια από χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων από τότε που ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία του στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2001.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, τα χρήματα προήλθαν από το Ταμείο για τους Πρώην Προέδρους, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση για τους πρώην Προέδρους, δηλαδή σύνταξη, έξοδα γραφείου και προσωπικού, αφού έχουν φύγει πια από το Λευκό Οίκο.

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από τότε που ο Πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, από τότε που έληξε η θητεία του.

Σχεδιάστηκε ώστε να μη χρειάζεται οι Πρώην Πρόεδροι να δεσμεύονται σε δραστηριότητες που μπορεί να μην ανταπεξέρχονται στο κύρος της θέσης τους, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να βρίσκονται στο δημόσιο βίο της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτό το ταμείο έχει υπάρξει το αντικείμενο αντιπαράθεσης, καθώς οι πρώην Πρόεδροι των τελευταίων ετών έχουν σε γενικές γραμμές τη δυνατότητα να βγάζουν πολλά χρήματα μετά τη θητεία τους στο Λευκό Οίκο.

Συνολικά, ο Μπιλ Κλίντον έχει λάβει περισσότερα χρήματα από το ταμείο από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο.

Ωστόσο, από το 2009 που ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος έφυγε και αυτός από το Λευκό Οίκο τραβάει χρήματα με ταχύτερο ρυθμό και είναι καθ’οδόν να ξεπεράσει τον Μπιλ Κλίντον.

Η περιουσία και τα οικονομικά της οικογένειας Κλίντον έχουν μπει στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, καθώς η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται από πολλούς να κατέβει υποψήφια για Πρόεδρος στις εκλογές του 2006.

Πέρυσι, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι η οικογένεια ήταν άφραγκη όταν έφυγε από το Λευκό Οίκο το 2001.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Μπιλ Κλίντον έχει βγάλει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από ομιλίες από τότε που έληξε η θητεία του, ενώ το Ίδρυμα της οικογένειας έχει λάβει πάνω από 2 δισ. δολάρια από δωρεές, κάποιες εκ των οποίων έχουν προέλθει από αμφιλεγόμενες ξένες κυβερνήσεις.

Οι εκπρόσωποι της οικογένειας δεν έχουν σχολιάσει αυτό το δημοσίευμα.