Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (2/11) ότι η Γαλλία έχει απελευθερώσει το βρετανικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε κατασχέσει την περασμένη εβδομάδα σε γαλλικά χωρικά ύδατα, και χαιρέτισε την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μην επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στο Λονδίνο με αφορμή τη διένεξη των δύο χωρών για τα αλιευτικά δικαιώματα.
Η διαμάχη, που προέκυψε μετά το Brexit, για τις αλιευτικές άδειες κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη (27/10) με τη σύλληψη ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους, του Cornelis Gert Jan, στα γαλλικά χωρικά ύδατα κοντά στο λιμάνι της Χάβρης. Οι Γάλλοι κατέσχεσαν το Cornelis Gert Jan με το αιτιολογικό ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες, παρότι ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει το αντίθετο.
Ερωτηθείς αν το κατασχεθέν σκάφος αφέθηκε ελεύθερο, ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις απάντησε: «Ναι, το σκάφος έχει απελευθερωθεί». Ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει. Τα δεδομένα εντοπισμού σκαφών δείχνουν ότι το αλιευτικό βρίσκεται στη Χάβρη.
Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού είπε ότι το σκάφος εξακολουθεί να κρατείται στο λιμάνι της Χάβρης, όπου και θα βρίσκεται τουλάχιστον μέχρι μια ακροαματική διαδικασία αύριο. «Εξ όσων γνωρίζουμε, το αλιευτικό Cornelis Gert Jan θα εξακολουθήσει να κρατείται στο λιμάνι της Χάβρης τουλάχιστον μέχρι την αυριανή ακροαματική διαδικασία», δήλωσε στο Reuters ο Άντριου Μπράουν, ένας διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Macduff Shellfish.
Πέφτουν οι τόνοι… για την ώρα
Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα αναβάλει την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στη Βρετανία ώστε οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές να μπορέσουν να επεξεργαστούν νέες προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης για τις αλιευτικές άδειες στην μετά Brexit εποχή. «Είναι μια απόφαση των Γάλλων να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις απειλές που έχουν διατυπώσει. Το χαιρετίζουμε», είπε ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.
Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και είχε διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από σήμερα Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα χθες, Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της.