Το πρώτο ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εδώ και 37 χρόνια αντιμετωπίζει η Αϊτή προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), με το γεγονός να προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωση της νόσου στην Αμερική.
Επιχείρηση στην Άνσε-α-Πίτρε, κοντά στα σύνορα της Αϊτής με την Δομινικανή Δημοκρατία, αποκάλυψε ξέσπασμα της νόσου στην Αϊτή στις 26 Αυγούστου, αναφέρει σε έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο OIE.
Το ξέσπασμα της νόσου είναι «ένα ατυχές γεγονός», αλλά δεν προκαλεί έκπληξη λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων στην Δομινικανή Δημοκρατία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνεται πως οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και των δύο χωρών.
Τα κρούσματα στην Ισπανιόλα, στην Δομινικανή Δημοκρατία, προκάλεσαν ανησυχίες ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, στην οποία δεν υπήρχε ποτέ η νόσος αυτή και να παραλύσει προσωρινά τις αμερικανικές εξαγωγές χοιρινού, αναφέρει, επίσης, το διεθνές πρακτορείο.
Άλλωστε, οι κυβερνήσεις αποκλείουν συχνά τις εισαγωγές χοιρινού από χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί η ασθένεια αυτή, προκειμένου να αποτρέψουν την μετάδοσή της.
Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν τις εισαγωγές χοιρινού από την Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία λόγω μιας άλλης ασθένειας των χοίρων εκεί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Την ίδια ώρα η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων έχει αυξήσει τις επιθεωρήσεις για παράνομη εισαγωγή χοιρινού στις πτήσεις από την Ισπανιόλα και για να εξασφαλίσει ότι γίνεται σωστή απόρριψη των σκουπιδιών από τα αεροπλάνα, σύμφωνα και πάλι με το υπουργείο, το οποίο είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι η Δομινικανή Δημοκρατία είχε καταγράψει τα πρώτα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εδώ σχεδόν 40 χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε το ξέσπασμα της νόσου στην Αϊτή μετά την ανάλυση δειγμάτων που είχαν ληφθεί σε εργαστήριο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον OIE, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αϊτή διεξάγει ελέγχους για την νόσο και έχει επιβάλλει καραντίνα για τον έλεγχο του ξεσπάσματος.
Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων
Υπενθυμίζεται πως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (African Swine Fever) είναι αβλαβής για τους ανθρώπους, αλλά συχνά μοιραία για τους χοίρους. Η ιογενής νόσος ξεκίνησε στην Αφρική και εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην Ευρώπη και την Ασία και έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων χοίρων.
Η ασθένεια αυτή εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Κίνα πριν από τρία χρόνια και μέσα σε έναν χρόνο εξόντωσε τον μισό πληθυσμό των χοίρων που εκτρέφονταν στη χώρα.
Στην Αϊτή, το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι το πιο πρόσφατο από τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της χώρας και η κυβέρνησή της, έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό και την δολοφονία του προέδρου της.
*Φωτογραφία αρχείου