Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία μια φωτογραφία στην οποία ο ηγέτης του αντιισλαμικού κινήματος Pegida Λουτς Μπάχμαν ποζάρει με μουστάκι και φράντζα α λα Αδόλφος Χίτλερ.
Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναδημοσίευσαν τη φωτογραφία αυτή, κάνοντας αναφορές και στις δηλώσεις που έχει κάνει ο Μπάχμαν για τους αλλοδαπούς στη Γερμανία, οι οποίες «εξετάζονται» από τη γερμανική δικαιοσύνη.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Μπιλντ η Κάτριν Έρτελ, ένα από τα βασικά στελέχη του κινήματος, επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική και υποστήριξε ότι τραβήχτηκε «χάριν αστεϊσμού».
Η φωτογραφία που δημοσιεύεται μεταξύ άλλων από την Μπιλντ και τη Ντρέσντνερ Μόργκενποστ, μια εφημερίδα της Δρέσδης, της πόλης που αποτελεί το προπύργιο του Pegida, δείχνει το Μπάχμαν προφίλ, με τα μαλλιά βρεγμένα, πατικωμένα στο πλάι του κεφαλιού του και με ένα μικρό μουστάκι που παραπέμπει στον Χίτλερ. Σύμφωνα με την Ντρέσντνερ, η φωτογραφία τραβήχτηκε «πριν από αρκετό καιρό» και είχε αναρτηθεί στη σελίδα του Μπάχμαν στο Facebook.
Μιλώντας στην Μπιλντ ο ηγέτης του Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στον εξισλαμισμό της κοινωνίας») εξήγησε ότι τράβηξε αυτή τη φωτογραφία «στον κουρέα του» την εποχή που παρουσιάστηκε η ηχογραφημένη εκδοχή του «Επέστρεψε», ενός σατιρικού έργου του Γερμανού συγγραφέα Τιμούρ Φέρμες με θέμα τον Χίτλερ.
Η φωτογραφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του Pegida, ενός κινήματος που τάσσεται κατά του Ισλάμ και διάκειται εχθρικά απέναντι στους πρόσφυγες. Η υπόθεση αυτή «θα έχει συνέπειες (…) δεν θέλω να έχω καμία σχέση με κάτι τέτοιο», είπε ένα από τα ηγετικά στελέχη του, ο Ρενέ Γιαν, προαναγγέλλοντας μια συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του κινήματος ακόμη και σήμερα.
Ο Γιαν δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη παραίτηση του Μπάχμαν από τη θέση του προέδρου του Pegida. «Αφορά ολόκληρο το κίνημα και όχι μόνο ένα πρόσωπο», είπε στην εφημερίδα Μπιλντ.
Οι γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης δηλώσεις που αποδίδονται στον Μπάχμαν και αναρτήθηκαν στο Facebook τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε αυτές ο 41χρονος πολιτικός υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες που να έχουν φύγει από συγκρούσεις» ενώ χαρακτηρίζει επίσης τους πρόσφυγες «αλήτες» και «κτήνη». Όταν ρωτήθηκε από την Μπιλντ ο Μπάχμαν απάντησε ότι «δεν σχολιάζουμε πλέον ιδιωτικές υποθέσεις».
Η εισαγγελία της Δρέσδης ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου της Βόλφγκανγκ Κλάιν, ότι «εξετάζει» εάν οι δηλώσεις αυτές «υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος».
Από τις 20 Οκτωβρίου το Pegida οργανώνει διαδηλώσεις στη Δρέσδη, μια πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με ελάχιστους αλλοδαπούς κατοίκους. Στη μεγαλύτερη από αυτές κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 25.000 ανθρώπους. Ωστόσο το Pegida δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στην υπόλοιπη Γερμανία όπου οι αντιδιαδηλώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες (100.000 άνθρωποι την περασμένη Δευτέρα σε όλη τη χώρα).
Την Δευτέρα το Pegida ακύρωσε μια πορεία στη Δρέσδη λόγω μιας «συγκεκριμένης τρομοκρατικής απειλής» κατά της ζωής του ίδιου του Μπάχμαν. Ο ηγέτης του και η Κατρίν Έρτελ δήλωσαν όμως ότι σχεδιάζουν να κατέβουν και πάλι στους δρόμους την επόμενη εβδομάδα.
Το κίνημα αναμένει ότι απόψε στη Λειψία θα συγκεντρώσει μέχρι και 60.000 διαδηλωτές. Περίπου 20 οργανώσεις προγραμματίζουν την ίδια ώρα μια αντιδιαδήλωση στην πόλη αυτή.