Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα προσωρινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν με επικεφαλής της έναν από τα ιδρυτικά στελέχη και υπουργό Εσωτερικών ένα άτομο που βρίσκεται στις λίστες των καταζητούμενων του FBI, σύμφωνα με το BBC.
Επικεφαλής θα είναι ο μουλάς Mohammad Hassan Akhund, με αναπληρωτή τον συνιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Abdul Ghani Baradar, όπως δήλωσε εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι της χώρας μας περίμεναν μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid.
Υπουργός εσωτερικών θα είναι ο Sarajuddin Haqqani, ο οποίος είναι γιος του ιδρυτή της ομάδας Δίκτυο Χακάνι και καταζητούμενος από το FBI, λόγω της ανάμιξής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των δεσμών του με την Αλ Κάιντα και υπηρεσιακός υπουργός άμυνας ο μουλάς Yaqoob με δεύτερο αναπληρωτή τον μουλά Abdul Salam Hanafi.
Ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στη Ντόχα, διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο τι ρόλο θα παίξει στην νέα κυβέρνηση ο αρχηγός των Ταλιμπάν, μουλάς Haibatullah Akhundzada, που δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης και την κατάληψη της Καμπούλ. «Διαβεβαιώνω όλους τους συμπολίτες μας ότι οι κυβερνώντες θα εργαστούν σκληρά για να επιβάλουν τους ισλαμικούς κανόνες της σαρία στη χώρα», ανέφερε ο Akhundzada, σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά.
«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία.
Οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ.
Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλές τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.
Αφγανιστάν: Ποιος είναι ο μουλάς Abdul Ghani Baradar
Ο μουλάς Abdul Ghani Baradar είναι ένας από τους τέσσερις άνδρες που ίδρυσαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 1994.
Έγινε άξονας της εξέγερσης μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001.
Όμως συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Πακιστάν στην πόλη Καράτσι του νότιου Πακιστάν τον Φεβρουάριο του 2010.
Παρέμεινε στη φυλακή για οκτώ χρόνια, έως ότου απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου στο Κατάρ.
Το 2020, ο Baradar έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινώνησε απευθείας με πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σήμερα, ο Abdul Ghani Baradar είναι ο κύριος πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν.
Ο Sirajuddin Haqqani και το δίκτυο με τις πιο τρομαχτικές ομάδες μαχητών
Ο Sirajuddin Haqqani είναι άλλος ένας από τους κορυφαίους αναπληρωτές ηγέτες της ομάδας.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, Jalaluddin Haqqani, έγινε ο νέος ηγέτης του δικτύου Haqqani, στο οποίο αποδίδονται μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν εναντίον των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια.
Το δίκτυο Haqqani είναι σήμερα μια από τις πιο ισχυρές και τρομακτικές ομάδες μαχητών της περιοχής. Ορισμένοι λένε ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν.
Η ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, επιβλέπει τα οικονομικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Mohammad Yaqoob
Ο Mohammad Yaqoob είναι ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.
Πιστεύεται ότι είναι λίγο μεγαλύτερος από 30 ετών και είναι σήμερα ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ομάδας.
Μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ το 2016, ορισμένοι μαχητές ήθελαν να διορίσουν τον Γιακούμπ ως νέο ανώτατο διοικητή της ομάδας, αλλά άλλοι θεώρησαν ότι ήταν νέος και δεν είχε εμπειρία.