Υπάρχουν 58 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που δεν πηγαίνουν σχολείο. Λόγω της κακής ποιότητας της εκπαίδευσης, 250 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν, ακόμα και μετά τέσσερα χρόνια φοίτησης σε σχολεία.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα σε διάλεξη, με θέμα το κληροδότημα του Νέλσον Μαντέλα στο Πανεπιστήμιο Άγιος Κλήμης της Αχρίδας στη Σόφια.
Πρόκειται για κρίση της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης και της ειρήνης, η οποία υπονομεύει την κοινωνική κατάσταση των κοινωνιών και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε η κ. Μπόκοβα.
Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ο Μπαν Κι-Μουν είναι ο πρώτος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έθεσε την εκπαίδευση στην πολιτική ατζέντα του του ΟΗΕ.
Η UNESCO στηρίζει τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Νότιο Σουδάν, όπου εκατομμύρια παιδιά αδυνατούν να πάνε στο σχολείο, όπως και άλλα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, για διάφορους λόγους, όπως η φτώχεια, οι κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές, πρόσθεσε.
Η Ιρίνα Μπόκοβα μίλησε για τη ζωή και το έργο του Μαντέλα ως Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, ο οποίος υποστήριξε την εκπαίδευση και έγινε σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, όχι στη χώρα του, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Ο Μαντέλα πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή, αλλά όταν ελευθερώθηκε δεν ήταν πικραμένος. Έδειξε στους ανθρώπους ότι η απάντηση στη βία δεν θα πρέπει να είναι η βία, επειδή η ελευθερία και η δημοκρατία επιτυγχάνονται με τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την συγχώρεση, είπε η κ. Μπόκοβα, τονίζοντας ότι ο Νέλσον Μαντέλα επέλεξε τον δύσκολο δρόμο του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης.
Σήμερα, περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι ζουν σε ασταθείς χώρες ή χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και πολλοί από αυτούς είναι αντιμέτωποι με κρίση όσον αφορά το μέλλον – χωρίς προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, χωρίς θέσεις εργασίας, δήλωσε η Μπόκοβα. Σημείωσε, επίσης, ότι σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία.