Ο Σίνζο Αμπε επανεξελέγη σήμερα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τους βουλευτές, δέκα ημέρες μετά τη νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματός του (PLD) στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ηγέτης των Συντηρητικών χωρίς πραγματικό αντίπαλο, ο Αμπε έλαβε 328 ψήφους σε σύνολο 470 ψηφισάντων στην κάτω βουλή και 135 σε σύνολο 240 στην άνω βουλή, με αποτέλεσμα να εκλεγεί για τρίτη φορά πρωθυπουργός.
Ο Αμπε ήταν αντιμέτωπος με τέσσερις ακόμη υποψηφίους, οι οποίοι δεν είχαν καμία τύχη. Ο δεύτερος, ο Κατσούγια Οκάντα, προσωπικότητα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (DPJ), έλαβε 73 ψήφους από τους βουλευτές και 61 από τους γερουσιαστές.
Με ρεκόρ αποχής (σχεδόν 48%), το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κατήγαγε μεγάλη νίκη στις εκλογές τις 14η Δεκεμβρίου. Ομως η νίκη του δεν εξέπληξε κανέναν, πόσο μάλλον όταν η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη.
Ο Αμπε αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση ίσως και σήμερα, κατά τα φαινόμενα, ανανεώνοντας τη θητεία των σημερινών υπουργών, εκτός από εκείνη του υπουργού Άμυνας Ακινόρι Ετο. Το υπουργείο αυτό αναλαμβάνει ο Τζεν Νακατάνι, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.
Ο 57χρονος Νακατάνι, είναι γνώστης των θεμάτων εθνικής ασφαλείας και πολέμου κατά της τρομοκρατίας, έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας και υποστηρίζει τη δυνατότητα για την Ιαπωνία να μπορεί να πλήξει εχθρικές βάσεις προληπτικά, αν αντιμετωπίζει επικείμενη επίθεση.
Μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος αναμένεται να επικυρώσει επίσημα τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Ο Αμπε προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική που έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν επέστρεψε στην εξουσία μετά μια πρώτη αποτυχημένη θητεία το 2006-2007.
Το πρόγραμμά του είναι κατά βάση οικονομικό, καθώς ο αρχηγός της συντηρητικής κυβέρνησης είχε μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του «abenomics», της πολιτικής του για την αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Από την εφαρμογή της στα τέλη του 2012, η στρατηγική της δημοσιονομικής γενναιοδωρίας, της νομισματικής χαλαρότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είχαν αρχικά θετικά αποτελέσματα (πτώση της ισοτιμίας του γεν, επάνοδος ενός ήπιου πληθωρισμού και ανάκαμψη της ανάπτυξης). Ωστόσο στη συνέχεια τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, με την Ιαπωνία να πέφτει εκ νέου σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στις αρχές Απριλίου.
«Η οικονομία είναι η προτεραιότητα, αλλά θέλω επίσης να ενισχύσω τον διπλωματικό ρόλο της Ιαπωνίας και να εγγυηθώ την ασφάλειά της», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.
Ο Αμπε θέλει να επωφεληθεί της θητείας του αυτής για να προωθήσει το φιλόδοξο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την ένταξη στη νομοθεσία νομοσχεδίων που του είναι ιδιαίτερα αγαπητά, κυρίως για την εθνική ασφάλεια και την άμυνα.