Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας γίνεται όλο και πιο σαφής, με την επιστήμη να αναδεικνύει τις τροφές που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή μας.
Μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Microbiome, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης έως και 20%.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 32.500 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες, τη Nurses’ Health Study 2, η οποία παρακολουθεί μακροχρόνια παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Σε δεύτερο στάδιο οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα και από 300 άνδρες.
Και στις δύο κατηγορίες εστίασαν στη σχέση μεταξύ της διατροφής, της εντερικής μικροχλωρίδας και της ψυχικής υγείας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως τα πορτοκάλια, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Το κλειδί αυτής της σύνδεσης φαίνεται να είναι το βακτήριο Faecalibacterium prausnitzii, το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στο έντερο ανθρώπων που καταναλώνουν εσπεριδοειδή και ταυτόχρονα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επηρεάζει τη λειτουργία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.
Πώς τα εσπεριδοειδή βελτιώνουν την ψυχική υγεία;
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών, όπως η ναριγκενίνη και η φορμονονετίνη. Αυτές οι ουσίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη του F. prausnitzii και ενισχύουν τη διαθεσιμότητα νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που είναι γνωστοί ως «νευροδιαβιβαστές της χαράς».
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των εσπεριδοειδών σε βιταμίνη C μπορεί επίσης να διαδραματίζει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας, αν και η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη μικροβιακή σύνδεση.
Πόσα εσπεριδοειδή πρέπει να καταναλώνουμε;
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ενός μεσαίου πορτοκαλιού ή αντίστοιχης ποσότητας γκρέιπφρουτ ημερησίως μπορεί να είναι αρκετή για να αποφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία.
Διατροφή και ψυχική υγεία
Εκτός από τα εσπεριδοειδή, η γενικότερη διατροφή φαίνεται να παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Τροφές όπως τα προϊόντα ζύμωσης (γιαούρτι, κιμτσί, κεφίρ), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), τα όσπρια, τα λιπαρά ψάρια και τα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της διάθεσής μας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών ενισχύουν όλο και περισσότερο την επιστημονική θέση πως η διατροφή έχει άμεση σχέση με την ψυχική μας υγεία. Αν και προφανώς η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα δεν μπορεί από μόνη της να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την κατάθλιψη, αποτελεί ένα απλό και φυσικό βήμα για την υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας. Συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή με άλλες θετικές συνήθειες, μπορούμε να υποστηρίξουμε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και την ψυχολογία μας.