Οι ιρακινές δυνάμεις κατέγραψαν την τρίτη σε διάστημα μίας εβδομάδας επιτυχία τους απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους αίροντας την πολιορκία από τους τζιχαντιστές του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, την ώρα που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματικούς και μέλη της ιρακινής ηγεσίας, ανάμεσά τους και τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.
Ο ιρακινός στρατός κατέγραψε μία σημαντική νίκη την Παρασκευή καταλαμβάνοντας την πόλη Μπαΐτζι, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το διυλιστήριο, στο βόρειο Ιράκ. Και την Τετάρτη είχε κατορθώσει να εκδιώξει τις δυνάμεις των τζιχαντιστών από το φράγμα του Αντχάιμ, βόρεια της Βαγδάτης.
Η ανακατάληψη της πόλης Μπαΐτζι από τον ιρακινό στρατό έγινε με τη βοήθεια σιιτικών πολιτοφυλακών, σουνιτικών φυλών και με την υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και θα συμβάλει στην απομόνωση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Τικρίτ από τις άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει, κυρίως τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.
Η επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαγδάτη έγινε λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε την έναρξη «νέας φάσης» στο Ιράκ, εγκρίνοντας την αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτικών συμβούλων.
Το μέτρο αυτό είχε ως στόχο να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ιρακινών, καθώς και των κουρδικών, ενόπλων δυνάμεων, ώστε να αρχίσουν να απωθούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών, είχε διευκρινίσει ο αμερικανός πρόεδρος.
Στη συνέχεια, ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ κατευθύνθηκε προς το Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζάνι.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ικανοποίησή του την περασμένη εβδομάδα για την απόφαση του ιρακινού πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της ηγεσίας του ιρακινού στρατού παύοντας ή αποστρατεύοντας 36 υψηλόβαθμους αξιωματικούς.
Ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ όμως επέμεινε ενώπιον του Κονγκρέσου για την ανάγκη ένταξης περισσότερων Κούρδων και σουνιτών στο μηχανισμό λήψης στρατιωτικών αποφάσεων στη Βαγδάτη.