Περίπου 1.000 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Αλγέρι και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, μία ημέρα μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα και τη Γκαρντάια (νότια) με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, κατά την τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεών τους, που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο στη χώρα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από τις πρώτες πρωινές ώρες αφού παρέμειναν για πολλές ώρες τη νύχτα μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών.
Ο αριθμός των αστυνομικών στην Αλγερία υπολογίζεται σε σχεδόν 200.000. Χιλιάδες εντάχθηκαν στις τάξεις της αστυνομίας μαζικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών και στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση ταραχών σε σχεδόν ολόκληρη την χώρα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αλγερίας έχουν συμμετάσχει επίσης στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας που στοίχισε την ζωή εκατοντάδων στις τάξεις τους κατά τη δεκαετία του 1990.
Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο παρέδωσαν έναν κατάλογο διεκδικήσεων 19 σημείων στον πρωθυπουργό Αμπντελμαλέκ Σελάλ, στον οποίο ζητούν κυρίως την αποπομπή του διευθυντή της αλγερινής αστυνομίας, του στρατηγού Αμπντελγάνι Χάμελ, να σχηματιστεί ένα σώμα χωροφυλακής, να διπλασιαστούν οι μισθοί τους, να τους χορηγηθούν εργατικές κατοικίες και να ιδρυθεί ένα συνδικάτο που θα τους εκπροσωπεί και θα λειτουργεί αυτόνομα.
«Βρισκόμαστε υπό μεγάλη πίεση, εργαζόμαστε 48 ώρες συνεχόμενα χωρίς κανένα διάλειμμα, η πίεση είναι μεγάλη» δήλωσε ένας αστυνομικός αναφερόμενος στα ωράρια εργασίας των αστυνομικών.
Εκπρόσωποι των διαδηλωτών έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APS, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι πρωτοφανείς αυτές κινητοποιήσεις άρχισαν τη Δευτέρα στην πόλη Γκαρντάια (600 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου) όπου οι ενδοκοινοτικές συγκρούσεις μαίνονται εδώ και 10 μήνες, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση χιλιάδων αστυνομικών.
Μετά την πρωτεύουσα, το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας κυρίως στο Όραν, τη μητρόπολη της δυτικής Αλγερίας, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης.