Τα Χριστούγεννα, εκτός από… χιόνια θα φέρουν και νέες κάλπες στη Βουλγαρία; Αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθεί η βαλκανική αυτή χώρα εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο της αστάθειας που συνοδεύει μια αδύναμη κυβέρνηση ή της συνεχόμενης προσφυγής σε νέες κάλπες έπειτα από αλλεπάλληλες κυβερνήσεις συνασπισμού; Με μοιραίες, μάλιστα, συνέπειες για τα ήδη οξυμένα προβλήματα της -κατά τις στατιστικές- φτωχότερης χώρας της Ευρώπης;
Απαντήσεις στα παραπάνω και πολλά άλλα ερωτήματα καλούνται να δώσουν οι Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές, λίγα 24ωρα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, που ανέδειξαν μεν πρώτο κόμμα το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, χωρίς όμως ικανή πλειοψηφία για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.
Οι Βούλγαροι αναλυτές επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- πως το πολύ διαφορετικό προφίλ των συνολικά οχτώ κομμάτων και συνασπισμών που έλαβαν το «εισιτήριο» για είσοδο στη Βουλή καθιστούν από δύσκολη έως αδύνατη κάθε προσδοκία γρήγορου σχηματισμού ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού.
Γεγονός, το οποίο ο νικητής των εκλογών, το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προκειμένου να οδηγήσει τα πολιτικά πράγματα προς την κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως δηλαδή και κατά την πρώτη θητεία του κ. Μπορίσοφ στην πρωθυπουργία (2009-2013).
Αυτό που επιδιώκει ο αρχηγός του GERB, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι να αναλάβει το «τιμόνι» της εξουσίας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, στη βάση συμφωνιών μακροπρόθεσμης πολιτικής υποστήριξης εκ μέρους του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, του Πατριωτικού Μετώπου και, ενδεχομένως, και άλλων μικρότερων παρατάξεων.
Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας Τρουντ, που γράφει: «Ο Μπορίσοφ προτείνει κυβέρνηση μειοψηφίας».
Το ερώτημα που τίθεται είναι, ωστόσο, κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς το GERB δεν φαίνεται να εξασφαλίζει περισσότερες από 80-90 έδρες (σε σύνολο 240).
Από την πλευρά τους, τα υπόλοιπα επτά κόμματα που θα έχουν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ.
Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός του GERB, στις πρώτες του δηλώσεις, είχε πει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και τη Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία.
Όπως σχολιάζουν, ωστόσο, οι αναλυτές οι δηλώσεις αυτές έγιναν προτού ίσως ο κ. Μπορίσοφ αντιληφθεί ότι τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανώς δεν αρκούν για τη δημιουργία κεντροδεξιού συνασπισμού, με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο (σ.σ. που ανήκει στην «οικογένεια» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως και το GERB), που θα έχει πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού απέκλεισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ, λέγοντας πως οι Σοσιαλιστές θα ασκήσουν μια εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Ο δε πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν προειδοποίησε τον κ. Μπορίσοφ, ότι μπορεί να αναγκαστεί (και πάλι) να ζητήσει στήριξη από την πλευρά των «ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων» στο νέο κοινοβούλιο, αν επιμένει στον αποκλεισμό κάθε μορφής συνεργασίας με το κόμμα του, το εκλογικό αποτέλεσμα του οποίου απέχει μια «ανάσα» από εκείνο των Σοσιαλιστών.