Την εκτίμηση ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, διατύπωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Γκεόργκι Μπλιζνάσκι, με σημερινές του δηλώσεις, μία ημέρα μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Όλα θα εξαρτηθούν από την κοινή λογική, τη σοφία και την καλή διάθεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων, σημείωσε ο κ. Μπλιζνάσκι.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, δίνουν προβάδισμα στο GERB με ποσοστό 32,61% και ακολουθεί ο συνασπισμός Σοσιαλιστικό Κόμμα- Αριστερή Βουλγαρία με 15,27% και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,96%.

Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, το εισιτήριο για τη Βουλή φαίνεται να παίρνουν -μέχρι στιγμής- οχτώ κόμματα ή συνασπισμοί.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση.

Επικοδομητική αντιπολίτευση από τους Σοσιαλιστές

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) θα συμμετάσχει στον διάλογο για τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά δεν θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για το «μοίρασμα» της εξουσίας, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ, χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, που έδωσαν στον συνασπισμό της Αριστεράς υπό τους Σοσιαλιστές τη δεύτερη θέση, πίσω από το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ.

»Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν τον ρόλο της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Μίκοφ και πρόσθεσε: «Θα είμαστε εποικοδομητική, πιστή αντιπολίτευση, που θα στηρίζει, νομοθετικά, όλες τις εθνικά υπεύθυνες αποφάσεις». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι το BSP θα περιμένει προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το BSP δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες αυτές.

Ο κ. Μίκοφ τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη διεξαγωγής συνομιλιών επί επιμέρους ζητημάτων προκειμένου, όπως είπε, το κόμμα του να στηρίξει συγκεκριμένες πολιτικές. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για τη χώρα.

«Το BSP γνωρίζει ότι χρειάζονται αλλαγές. Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών δεν είναι μια τάση, αλλά ως έναν βαθμό μια αξιολόγηση της συμμετοχής μας στην προηγούμενη κυβέρνηση και των σχέσεών μας με τους εταίρους μας» δήλωσε ο κ. Μίκοφ, αναφερόμενος στο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF).