Να φροντίσει να εγκατασταθεί το ταχύτερο στο έδαφός της μια αντιπυραυλική ασπίδα, εν μέσω των εντάσεων με την Ρωσία εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ η Πολωνία
«Εκφραζόμαστε σθεναρά υπέρ της κατασκευής αυτού του συστήματος ως ενός συστήματος του NATO, διότι μόνο έτσι έχει βαθύτερο νόημα, τόσον από πολιτικής άποψης, όσο και από στρατιωτικής», είπε ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποίησε στην Πολωνία την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Οκτωβρίου.
«Η Πολωνία είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη το σχέδιο της για την αντιπυραυλική και αντιαεροπορική ασπίδα —η οποία είναι σημαντική, όχι μόνον για την Πολωνία— και διατηρούμε σε ισχύ τις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά στοιχεία της ασπίδας αυτής», υπογράμμισε ο Κομορόφσκι.
Το NATO είχε αποφασίσει το 2010 να δημιουργήσει μια ασπίδα η οποία θα προστατεύει όλα τα κράτη-μέλη του, χρησιμοποιώντας αμερικανικές τεχνολογίες, αλλά το σχέδιο αυτό θα χρειαστεί χρόνια πριν εφαρμοστεί. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που προκαλούν προστριβές ανάμεσα στο Σύμφωνο και τη Ρωσία, η ηγεσία της οποίας θεωρεί την αντιπυραυλική ασπίδα μια απειλή για την δική της ασφάλεια.
Το ζήτημα της συμμετοχής της Πολωνίας στην ασπίδα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, με το Κίεβο να κατηγορεί την Μόσχα ότι «επιτίθεται» στη χώρα.
Η Βαρσοβία είχε ανακοινώσει την περασμένη χρονιά ότι έχει την πρόθεση να δαπανήσει έως και 33,6 δισεκ. ευρώ για να εγκατασταθεί το δικό της τμήμα της ασπίδας, την επομένη της ανακοίνωσης ότι η Ουάσινγκτον επρόκειτο να αποποιηθεί την υλοποίηση της τελικής φράσης της ευρωπαϊκής πτυχής του συστήματος.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε σήμερα ότι η Πολωνία «είναι μια συμπράττουσα (χώρα) κλειδί» όσον αφορά το σύστημα αυτό. Βασισμένο σε μια αμερικανική τεχνολογία, το σχέδιο πρόκειται να εγκατασταθεί κατά φάσεις ως το 2020, επισήμως με στόχο την αποτροπή ενός ενδεχόμενου πλήγματος από χώρες όπως το Ιράν.
Τα πρώτα από τα τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ασπίδας έφθασαν τον Φεβρουάριο στη ναυτική βάση Ρότα, στη νότια Ισπανία, εφοδιασμένα με πυραύλους SM-3 σε ναυτικές πλατφόρμες Aegis. Άλλα στοιχεία του συστήματος πυραυλικής άμυνας θα εγκατασταθούν στη Ρουμανία και στην Πολωνία.
Ο Στόλτενμπεργκ επαναβεβαίωσε τη βούληση της συμμαχίας να διατηρήσει μια «μόνιμη παρουσία» ισχυρών δυνάμεων στην ανατολική του πτέρυγα, επιμένοντας ωστόσο ότι το NATO θα επιδοθεί σε «εντελώς αμυντικές» ενέργειες.
Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Πολωνίας και την πρωθυπουργό της χώρας Εύα Κόπατς, πριν μεταβεί στη βάση Λασκ για να συναντηθεί με πιλότους και στρατιωτικό προσωπικό κρατών-μελών της συμμαχίας που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις «αστυνόμευσης» του εναέριου χώρου της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης.