Οι Πράσινοι έκαναν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κυβέρνηση της Σουηδίας, στην οποία ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν διόρισε γυναίκες στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.
«Ο σουηδικός λαός ψήφισε υπέρ της εναλλαγής και μιας νέας πολιτικής κατεύθυνσης. Μια νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους είναι έτοιμη να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή», δήλωσε ο 57χρονος Λέφβεν στην πρώτη ομιλία του στο κοινοβούλιο.
«Η νέα σουηδική κυβέρνηση είναι μια φεμινιστική κυβέρνηση», δήλωσε ακόμη, πριν ανακοινώσει ένα κατάλογο με 24 ονόματα, 12 ανδρών και 12 γυναικών.
Υπουργός Εξωτερικών είναι η πρώην επίτροπος της ΕΕ Μάργκοτ Βάλστρεμ, 60 χρόνων, και υπουργός Οικονομικών η Μαγκνταλένα Άντερσον, μια 47χρονη οικονομολόγος που είχε διατελέσει επικεφαλής της εφορίας.
Οι Πράσινοι παίρνουν έξι υπουργεία. Οι δύο εκπρόσωποί τους οι Όσα Ρόμσον και Γκούσταβ Φρίντολιν, γίνονται αντιστοίχως υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Παιδείας. Πήραν ακόμη το υπουργείο Διεθνούς Αρωγής, αυτό των Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Κατανάλωσης, αυτό της Κατοικίας και αυτό του Πολιτισμού.
Ο «κοκκινο-πράσινος» συνασπισμός που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου δεν ελέγχει παρά 138 έδρες από τις 349 του κοινοβουλίου. Αυτή η μειοψηφία θα τον υποχρεώσει να αναζητήσει ψήφους από το Κόμμα της Αριστεράς και κεντρώα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.
«Η Σουηδία βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τα αποτελέσματα στα σχολεία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία και το κράτος πρόνοιας έχει σημαντικές ελλείψεις», υπογράμμισε ο Λέφβεν, ο οποίος θέλει να στρατολογήσει εκπαιδευτικούς και να αυξήσει από τα 16 στα 18 χρόνια την ηλικία μέχρι την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.
Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει την πυρηνική ενέργεια, αν και οι Πράσινοι επιθυμούν να κλείσουν οι αντιδραστήρες ως το 2018, και θέλει να σταματήσει «το κυνήγι του κέρδους» στις δημόσιες υπηρεσίες που ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Λέφβεν ανακοίνωσε εξάλλου πως η Σουηδία, πρωτοπόρος το 1999 στην απαγόρευση της «αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών», θα απαγορεύσει στους πολίτες της τον σεξουαλικό τουρισμό.
Αντίθετα από την προκάτοχό της, η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ευθύνη που ανατέθηκε στη Βάλστρεμ.