Η BND, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, παρακολουθεί την Άγκυρα και –όπως αναφέρει δημοσίευμα της Die Welt- ένας από τους λόγους, θα μπορούσε να είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων –με τη δημιουργία και πυρηνικής βόμβας- που ετοιμάζει με άκρα μυστικότητα η Τουρκία.
Μέχρι πρόσφατα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η BND κατασκόπευε την Άγκυρα για διαφορετικούς λόγους. Όπως; Για την εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, για το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία Κούρδων μαχητών, αναφέρει η εφημερίδα. Πλέον -σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, Χανς Ρίλε (πρώην επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο Άμυνας)- η υπηρεσία διαθέτει αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει στον πυρηνικό εξοπλισμό της χώρας του. Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2011 η Τουρκία ανέθεσε στη ρωσική εταιρεία «Rosatom» να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. Δύο χρόνια μετά έγινε μια παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.
Εξηγώντας το η Die Welt τονίζει ότι η συνήθης πρακτική, όταν δημιουργείται ένα πυρηνικό εργοστάσιο για ειρηνικούς σκοπούς, είναι οι εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας. Οι Τούρκοι όμως δε συμφώνησαν με τον εν λόγω όρο, καθώς θέλουν να ελέγχουν οι ίδιοι τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά και τη διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων.
Το δημοσίευμα αναφέρει λοιπόν, ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου» τονίζει η εφημερίδα. Συμπληρώνει, ότι τα κενά στις πυρηνικές συμφωνίες της Τουρκίας αφήνουν ανοιχτό «παραθυράκι» και για εμπλουτισμό ουρανίου -απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Πάντως, η Άγκυρα αρνείται ότι θέλει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Όσον αφορά στον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την BND, έχει προετοιμαστεί από το 2010. Κοινώς, έχει κανονίσει την προετοιμασία της χώρας για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ παράλληλα η Τουρκία φέρεται –βάσει το δημοσιεύματος- να διαθέτει ήδη έναν σημαντικό αριθμό από συσκευές φυγοκέντρησης, οι οποίες προέρχονται από το Πακιστάν. Παραθέτει και ένα αίτημα του Ερντογάν από το 2011 για ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.