Μία απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «καταστροφική» για την Ευρώπη, θα προκαλούσε αποσχιστικές τάσεις σε άλλες περιοχές και θα οδηγούσε στη δημιουργία μίας «ακυβέρνητης» ηπείρου με αντίπαλα εθνικιστικά αισθήματα, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Σε ένα από τα πρώτα σχόλια Ευρωπαίου Επιτρόπου ύστερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε ουδέτερη στάση δημοσίως, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου VRT ότι φοβόταν ένα πιθανό «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας.

«Αν συνέβαινε στη Σκωτία, θεωρώ ότι θα ήταν πολιτικά συντριπτικό, του επιπέδου της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Ντε Χουχτ, ο Βέλγος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος δεν υποστηρίζει το αίτημα ορισμένων ομοεθνών του Φλαμανδών για ανεξαρτησία.

«Θα ήταν κατακλυσμιαίο για την Ευρώπη. Αυτό ήταν που φοβόμουν. Μία Ευρώπη οδηγούμενη από την αυτοδιάθεση των λαών […] θα ήταν ακυβέρνητη γιατί θα υπήρχαν δεκάδες οντότητες, αλλά και τομείς πολιτικής για τους οποίους απαιτείται ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Περισσότερο, μιλάμε για χώρες ή τμήματα πρώην χωρών που θα συμπεριφέρονταν με πολύ εθνικιστικό τρόπο», σχολίασε ο ίδιος.