Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα σε ασθενή του κορονοϊού, με μόσχευμα από εν ζωή δότη, αναφέρει το CNN.
Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο υπέβαλαν μια γυναίκα στη παρακινδυνευμένη 11ωρη επέμβαση, κατά την οποία μεταμοσχεύθηκε ιστός του πνεύμονα από τον σύζυγό της στην ίδια.
Η γυναίκα είχε υποστεί, όπως και άλλοι ασθενείς του κορονοϊού, βαρύτατες βλάβες στους πνεύμονές της, παρ’ όλα αυτά, η 30μελής ομάδα ιατρών μπορεί να περηφανεύεται ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την δύσκολη μεταμόσχευση.
Ο επικεφαλής του εγχειρήματος, δρ. Χιρόσι Ντάτε, θεωρεί πως η επιτυχής αυτή επέμβαση αυξάνει τις ελπίδες σε όσους νοσούν βαριά από κορονοϊό.
«Πλέον αποδεικνύεται ότι οι μεταμοσχεύσεις με μόσχευμα από ζωντανούς δότες είναι επίσης δυνατές», τόνισε ο Ντάτε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.
Η γυναίκα που χειρουργήθηκε είχε μολυνθεί από τον ιό περί τα τέλη του περασμένου έτους και είχε περάσει μήνες συνδεδεμένη με μια συσκευή μηχανικής υποστήριξης, η οποία λειτουργούσε σαν τεχνητός πνεύμονας.
Οι πραγματικοί πνεύμονες της γυναίκας είχαν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά, ώστε να απαιτείται η μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθεί η ίδια στη ζωή- εναλλακτικά, έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Τελικά, ο σύζυγος και ο γιος της γυναίκας προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν μόσχευμα από τους δικούς τους πνεύμονες, κάτι που οι γιατροί ενθάρρυναν, καθώς το μόσχευμα από ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη εν ζωή θεωρείται αποτελεσματικότερο.
Η γυναίκα πρόκειται να παραμείνει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ακόμη δύο μήνες, μετά το πέρας των οποίων θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της κανονικά.
Η μακροχρόνια βλάβη στους πνεύμονες φαίνεται πως αποτελεί γενικά έναν από τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς του κορονοϊού.
Στις αρχές του φετινού έτους, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γουχάν της Κίνας έδειξε ότι 1.700 πρώην ασθενείς του κορονοϊού είχαν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες, μόνιμες βλάβες στους πνεύμονές τους, όπως φάνηκε από τις ακτινογραφίες τους.