Αρχές Μαΐου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από τη Βρετανία για το αν θα επιτρέψει την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών από τις 17 του Μαΐου και ποιες χώρες θα κατατάσσονται στην κόκκινη, την πορτοκαλί ή την πράσινη κατηγορία.
Πρόκειται για το σύστημα σηματοδότησης της κυβέρνησης που θα στηρίζεται στους κινδύνους λόγω της COVID-19.
Η βρετανική Daily Mail επικαλείται μια πηγή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει στην αποκαλούμενη «πράσινη λίστα» τον επόμενο μήνα, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. ΗΠΑ, Γιβραλτάρ, Μάλτα, μεγάλο μέρος της Καραϊβικής αναμένεται επίσης να είναι στην «πράσινη λίστα».
Όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες όπου ο ιός είναι υπό έλεγχο δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα τεστ μετά την επιστροφή τους σπίτι.
Οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν στους ταξιδιώτες δωρεάν Covid test για να τα πάρουν στο εξωτερικό και για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία αλλά και το κόστος πριν να προγραμματίσουν ένα πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Υπό το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» του Μπόρις Τζόνσον για την εκκίνηση ταξιδιών στις 17 Μαΐου, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR – που κοστίζουν περίπου 120 λίρες. Μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 600 λίρες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι συνεργάζεται με την βιομηχανία ταξιδιών και με ιδιωτικούς παρόχους τεστ για την COVID-19 για να μειώσει το κόστος των ταξιδιών, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό θα μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φθηνότερων τεστ όταν αυτοί που κάνουν διακοπές επιστρέφουν στη χώρα, όπως επίσης και το αν η κυβέρνηση θα μπορεί να παρέχει τεστ προ-αποχώρησης» ανέφερε η αρμόδια ομάδα που καταρτίζει το σχέδιο για τα ταξίδια.
Βάσει του συστήματος σηματοδότησης, περιορισμοί όπως η καραντίνα σε ξενοδοχείο, η καραντίνα στο σπίτι και τα υποχρεωτικά τεστ για τον νέο κορονοϊό θα εφαρμόζονται διαφορετικά ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία φτάνει στη Βρετανία ένας επιβάτης.
Μεταξύ των παραγόντων που θα παίξουν ρόλο στην κατηγοριοποίηση αυτή είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό των κρουσμάτων, η επικράτηση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία και η πρόσβαση της χώρας σε αξιόπιστη ανάλυση αλληλουχίας γονιδιώματος.
Θα υπάρξει ένας «πράσινος κατάλογος επιτήρησης» στον οποίο θα εντοπίζονται οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μετακινηθούν από την κατηγορία των πράσινων σε αυτήν των πορτοκαλί, αν και η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει την κατηγορία μιας χώρας αν τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος σε αυτή έχει αυξηθεί.
«Κάντε σχέδια για διακοπές»
O υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε πως οι Βρετανοί μπορούν τώρα να σκεφτούν σχετικά με κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.
«Δεν λέω στους ανθρώπους ότι δεν θα πρέπει να κάνουν κράτηση για κάποιες διακοπές τώρα, είναι η πρώτη φορά που μπόρεσα να το πω αυτό εδώ και πολλούς μήνες, πιστεύω ότι όλοι όσοι το κάνουν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τον νέο κορονοϊό» δήλωσε ο Σαπς στο Sky News, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό, ή ίσως καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πάρα πολύ προσεκτικά επειδή δεν θέλουμε να δούμε επιστροφή του κορονοϊού σε αυτή τη χώρα» πρόσθεσε.
Η Βρετανία επανέρχεται σταδιακά από ένα αυστηρό χειμερινό lockdown στο οποίο εισήλθε λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και των θανάτων από την COVID-19. Αυτόν τον καιρό απαγορεύονται τα διεθνή ταξίδια με εξαίρεση αυτά που γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες που έχει ορίσει η κυβέρνηση.