Μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού που ναυάγησε τον Απρίλιο στη χειρότερη ναυτική καταστροφή που έχει συμβεί τα τελευταία 44 χρόνια στη Νότια Κορέα, έπιναν μπύρα ενώ περίμεναν να τα διασώσουν, είπε ένα απ’ αυτά στο δικαστήριο και η παραδοχή του πιθανολογείται ότι θα τροφοδοτήσει την οργή για τη συμπεριφορά τους τις τελευταίες στιγμές της τραγωδίας.
Ένας μηχανικός είπε ότι ο ίδιος κι ένας συνάδελφός του έπιναν μπύρα σε ένα χώρο υποδοχής ενώ περίμεναν να διασωθούν από την ακτοφυλακή αφού το πλοίο τους άρχισε να παίρνει κλίση, αναφέρουν σήμερα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ήπιαμε μια γουλιά για να ηρεμήσουμε», είπε σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο μηχανικός, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για αμέλεια, καταθέτοντας στο δικαστήριο της Γκουανγκζού, της νότιας πόλης που βρίσκεται κοντά στον τόπο του ναυαγίου.
Η μαρτυρία προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από τις οικογένειες μερικών θυμάτων, που βρίσκονταν στο δικαστήριο, αναφέρει η εφημερίδα «Τσόσουν Ίλμπο», με έναν συγγενή θύματος να ρωτάει, «Θα ήθελες μια μπύρα και τώρα;»
Τα 15 μέλη του πληρώματος που δικάζονται, περιλαμβανομένου του πλοιάρχου Λι Τζουν-σέοκ, 68 ετών, έχουν δηλώσει πως πίστευαν ότι η εκκένωση του πλοίου από τους επιβάτες ήταν δουλειά της ακτοφυλακής.
Όταν κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, ο πλοίαρχος του οχηματαγωγού, ο οποίος δικάζεται για ανθρωποκτονία μαζί με τρία μέλη του πληρώματος, υποστήριξε πως δεν έκανε τους ελέγχους ασφαλείας πριν από τον απόπλου του πλοίου επειδή απλώς ακολούθησε την καθιερωμένη πρακτική.
Βίντεο που δείχνουν μέλη του πληρώματος να διαφεύγουν από το ναυαγισμένο πλοίο προκάλεσαν οργή σε όλη τη Νότια Κορέα, καθώς προηγουμένως είχαν δώσει εντολή στους επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαθητές, να παραμείνουν στις καμπίνες τους ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Από τα παιδιά, λίγα δεν υπάκουσαν στην εντολή αυτή.
Από τους 476 επιβαίνοντες, επιβάτες και μέλη του πληρώματος, 339 ήταν παιδιά και δάσκαλοι από ένα σχολείο προάστιου της Σεούλ. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι θεωρείται πως πνίγηκαν στην καταστροφή της 16ης Απριλίου. Μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 250 μαθητές.