Drones με εκρηκτικά που είχαν στόχο τη Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε η κρατική, σαουδαραβική τηλεόραση, αναχαίτισε και κατέστρεψε ο αραβικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.
Ο συνασπισμός επεσήμανε ότι οι Χούθι προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον των πανεπιστημίων στη Ναζράν και τη Τζιζάν, δύο πόλεις της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Σαουδική Αραβία κατέστρεψε το drone που είχε στόχο τη Ναζράν καθώς και άλλα έξι.
Σήμερα οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον πολλών εγκαταστάσεων της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco αλλά στρατιωτικών στόχων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Γιαχία Σαρέα έγραψε στο Twitter ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν συνολικά 18 drones εναντίον της στρατιωτικής βάσης Βασιλιάς Αμπντελαζίζ στη Ντάμαμ και των στρατιωτικών θέσεων στη Ναζράν και την Ασίρ. Ο Σαρέα πρόσθεσε ότι οι αντάρτες στοχοθέτησαν και εγκαταστάσεις της Aramco στη Ρας αλ Τανούρα, τη Ράμπιγκ, τη Γιάνμπι και τη Τζιζάν.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να εξαπολύσουμε πιο ισχυρές και σκληρές επιθέσεις το επόμενο διάστημα» προειδοποίησε ο Σαρέα.
Το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι χθες Πέμπτη το βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά σε έναν σταθμό διανομής πετρελαϊκών προϊόντων στη Τζιζάν, ο οποίος επλήγη από ένα drone, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν θύματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταγγέλλει μια «δειλή επίθεση», η οποία έχει στόχο όχι μόνο το βασίλειο αλλά και την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Εξάλλου σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει αποτρεπτικά μέτρα για να προστατεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
«Αυτές οι επιθέσεις επιβεβαιώνουν την απόρριψη από τους τρομοκράτες αντάρτες Χούθι όλων των πολιτικών προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση» δήλωσε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος εκπροσωπεί και τον αραβικό συνασπισμό.
Συνολική εκεχειρία
Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν καθώς ο πόλεμος στην Υεμένη εισέρχεται στο έκτο έτος του. Τη Δευτέρα το Ριάντ πρότεινε στους Χούθι συνολική εκεχειρία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, την οποία όμως οι αντάρτες απέρριψαν εκτιμώντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούριο».
Οι ίδιοι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επανέλαβαν το αίτημά τους για άρση του αεροπορικού και θαλάσσιου αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Ο αραβικός συνασπισμός ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός αυτός έχει στόχο να εμποδίζει το Ιράν να βοηθά τους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει ότι πράττει.
Στο μεταξύ και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη, με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τιμ Λέντερκινγκ να πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
Μετά την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη και η νέα αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παύει να στηρίζει τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη υπέρ της κυβέρνησης.
Ο αραβικός αυτός συνασπισμός επεμβαίνει στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 παρέχοντας στήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, όμως δεν έχει καταφέρει να νικήσει τους Χούθι που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Υεμένης και την πρωτεύουσα Σανάα.
Το Ριάντ πρότεινε επίσης τη Δευτέρα την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σανάα και την επανέναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Χούθι.
Η κυβέρνηση της Υεμένης χαιρέτισε την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.