Να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στη συναλλαγματική της ισοτιμία κάλεσε το Πεκίνο ο Ντέιβιντ Κάμερο, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της υπό ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί «εν μία νυκτί, αλλά πρέπει να γίνει» και επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν αυτό δεν προχωρήσει: «Στη χειρότερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποτρέψαμε τον προστατευτισμό. Αλλά σε μία περίοδο βραδείας ανάπτυξης και υψηλών ποσοστών ανεργίας σε πολλές χώρες αυτές οι πιέσεις θα προκύψουν και πάλι. Μπορείτε ήδη να τις δείτε».

«Οι χώρες θα είναι όλο και πιο επιρρεπείς στο να επιχειρήσουν να μεγιστοποιήσουν τη δική τους ανάπτυξη και απασχόληση εις βάρος των άλλων. Η παγκοσμιοποίηση – η δύναμη εκείνη που υπήρξε τόσο ισχυρή στην προώθηση της ανάπτυξης και στο να φέρει τεράστια νούμερα στη διεθνή οικονομία- θα μπορούσε να αρχίσει να κάνει βήματα προς τα πίσω. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, θα χάσουμε όλοι μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν επιτρέψει στην Κίνα να ανατιμήσει γρηγορότερα το νόμισμά της, το γιουάν, και κατηγορούν το Πεκίνο ότι το κρατάει σε υποτίμηση για να κερδίσει το προβάδισμα στις εμπορικές συναλλαγές.

Δείτε φωτογραφίες