Η βορειότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μακρινή και παγωμένη Αλάσκα, ακούει στο όνομα Μπάροου (σήμερα αποκαλείται Utqiagvik, το παλιό της όνομα στη γλώσσα των γηγενών Iñupiat) -πολλοί είναι και εκείνοι που την αποκαλούν ως «την κορυφή του κόσμου» δεδομένης της τοποθεσίας της στο βόρειο άκρο της Αλάσκας- και συναντάται περίπου 500 χλμ. βόρεια του αρκτικού κύκλου.
Ενώ κανείς θα περίμενε ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη, απομακρυσμένη πόλη της Αλάσκας, τα χαρακτηριστικά στοιχεία που στοιχειοθετούν την ιδιαιτερότητά της, την καθιστούν, σχεδόν, μοναδική στο είδος της.
Αρχικά ξεκινάμε από το γεγονός ότι κανένας δρόμος δεν υπάρχει, έξω αλλά και μέσα σε αυτή, για να την προσεγγίσει κανείς οδικώς. Εκτός, φυσικά, από τους πιο παράτολμους και ριψοκίνδυνους που επιχειρούν να διασχίσουν μόνο με αυτοκίνητο 4×4 ένα στενό πέρασμα της παγωμένης θάλασσας κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν ο πάγος είναι άκρως συμπαγής και σταθερός.
Η μοναδική επιλογή, λοιπόν, για τον υπόλοιπο «φυσιολογικό» κόσμο είναι μόνο το αεροπλάνο με την Alaska Airlines που πραγματοποιεί πτήσεις προς και από το Μπάροου, με το κόστος ανά άτομο να αγγίζει ακόμη και τα 500 δολάρια για ένα εισιτήριο επιστροφής -ίσως το πιο ακριβό μέρος του ταξιδιού για την απομακρυσμένη πόλη της Αλάσκας.
Ακόμη ένα από τα βασικά και μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης είναι το γεγονός ότι από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου σημειώνεται ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται «πολική νύχτα» και παρουσιάζεται μία φορά τον χρόνο. Από την ώρα που θα δύσει ο ήλιος το Νοέμβριο, δηλαδή, οι κάτοικοί του δεν βλέπουν το φως της ημέρας για δύο συνεχόμενους μήνες. Το άκρως αντίθετο με το φαινόμενο της «πολικής νύχτας» σημειώνεται στα μέσα Μαΐου, με τον ήλιο να ανατέλλει και να μην δύει ξανά για περίπου 80 ημέρες.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που παρατηρείται κατά μέσο όρο παραμένει κάτω από το μηδέν και σημειώνεται από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο, ενώ η χαμηλότερη μπορεί να φτάσει ακόμη και τους -40 βαθμούς Κελσίου! Το Μπάροου έχει πληθυσμό περίπου 4.000 και φιλοξενεί τους ανθρώπους της φυλής Iñupiat, καθώς και πολλούς επιστήμονες που έχουν έρθει στην περιοχή για δουλειά.