Νεκρή εντοπίστηκε, κοντά στην πόλη Sombor της Σερβίας, η 15χρονη Tijana Juric, την οποία αναζητούσε και το «Χαμόγελο του Παιδιού», που είχε ενημερωθεί για την εξαφάνισή της, στις 26 Ιουλίου, από τον Οργανισμό Astra της Σερβίας.
Oι Αρχές συνέλαβαν ένα 34χρονο άνδρα, ο οποίος ομολόγησε ότι απήγαγε και δολοφόνησε την ανήλικη το βράδυ της εξαφάνισής της.
Σοκ στη Σερβία
Θλίψη έχει προκαλέσει στη Σερβία η αποκάλυψη της δολοφονίας της 15χρονης.
Όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ο ύποπτος, ο οποίος εργάζεται ως κρεοπώλης, φέρεται να χτύπησε πρώτα το θύμα με το αυτοκίνητό του και όταν η νεαρή κοπέλα ζήτησε βοήθεια, την έσυρε μέσα στο αμάξι του και αφού την οδήγησε σε τοποθεσία περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο του ατυχήματος, στην πόλη Σομπόρ, τη δολοφόνησε και την έθαψε.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνοβιτς, η κοπέλα δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά από το τροχαίο. Αντίθετα, ο δράστης, ο οποίος είχε αφαιρέσει και τα ρούχα της 15χρονης, της κατάφερε σοβαρά τραύματα. Οι Αρχές αναμένουν, στο μεταξύ, τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε και βιασμός του θύματος.
Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τον ύποπτο «τέρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εξαιτίας τέτοιων τεράτων και τέτοιων πράξεων λυπάμαι μερικές φορές που η Σερβία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή». Σημείωσε δε, πως «προφανώς, η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς».
Σε περίπτωση που ο ύποπτος κριθεί ένοχος για τον φόνο της 15χρονης θα τού επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30-40 ετών, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.
«Στο παρελθόν, για τέτοιου είδους εγκλήματα επιβαλλόταν η θανατική ποινή, αλλά όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ποινή αυτή έχει απαλειφθεί από τον Ποινικό μας Κώδικα. Εμείς, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Χάρτα που απαγορεύει τη θανατική ποινή» εξήγησε ο κ. Σελάκοβιτς.
Η συνέχεια των διαδικασιών σε σχέση με την υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης, σημείωσε ο σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης.
Στο Facebook έχουν κάνει την εμφάνισή τους ομάδες που ζητούν την επιβολή της θανατικής ποινής στον δολοφόνο της 15χρονης, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να αριθμεί περίπου 50.000 άτομα.
Όπως δήλωσε στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Beta ο διευθυντής της Επιτροπής Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μίλαν Αντονίγεβιτς, η καμπάνια για την εκ νέου εισαγωγή της θανατικής ποινής στον Ποινικό Κώδικα της Σερβίας είναι ανεπίτρεπτη.
Ωστόσο, ο κ. Αντονίγεβιτς χαρακτήρισε «απόλυτα κατανοητή την αντίδραση της κοινής γνώμης σε τέτοιου είδους υποθέσεις» αν και, όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει προσοχή προκειμένου να μην δημιουργηθεί ατμόσφαιρα λιντσαρίσματος.