Δεκαοχτώ μήνες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού με οπαδικά κίνητρα, η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο φτάνει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Το Δικαστήριο καλείται να διατυπώσει τελεσίδικα την κρίση της Δικαιοσύνης.
Στο εδώλιο θα καθίσουν δώδεκα νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι μετά την καταδίκη τους από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο οδηγήθηκαν στις φυλακές. Επτά από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς ποινές για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ οι υπόλοιποι πέντε έλαβαν πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης ως απλοί συνεργοί.
Η δίκη, εφόσον ξεκινήσει σήμερα – κάτι που θα εξαρτηθεί από την πιθανή υποβολή αιτημάτων αναβολής – αναμένεται να εξεταστεί σχεδόν από μηδενική βάση. Το Εφετείο δεν δεσμεύεται από την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νίκος Καλλίδης άσκησε έφεση ζητώντας αυστηρότερες ποινές.
Ο εισαγγελέας θεωρεί εσφαλμένη τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ζητώντας να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, όπως ήταν η αρχική δίωξη. Παράλληλα, για τρεις από τους κατηγορούμενους, η έφεση ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας: ένας για ηθική αυτουργία και δύο για συναυτουργία στην ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Η έφεση δεν αφορά δύο κατηγορούμενους, για τους οποίους ισχύει η αρχή της μη επιδείνωσης της θέσης τους.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει, πέρα από τη δολοφονία του Άλκη, και τις επιθέσεις κατά των δύο φίλων του στο ίδιο αιματηρό περιστατικό, που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2002 στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη φορά, στα έδρανα των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας δεν θα βρίσκεται ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρσή του. Σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «χάθηκε ο ψυχικός σύνδεσμος που πρέπει να νιώθει ένας δικηγόρος με τους εντολείς του» και ευχήθηκε στους διαδόχους του να συμβάλουν σε μια δίκαιη απόφαση που θα δικαιώσει τη μνήμη του Άλκη.