Η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, που χτυπήθηκε από σεισμό 5,4 Ρίχτερ, την περασμένη εβδομάδα, εξασθενεί.

Ωστόσο, οι κάτοικοι εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του το πέρασμα του εγκέλαδου, καθώς φοβούνται επιδείνωση του καιρού.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια κι άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές- ορισμένα εξ αυτών σοβαρές- ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Λιούμπισα Σίμοβιτς, δήλωσε ότι η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την καταγραφή κι αποτίμηση των ζημιών, προσπαθεί να ολοκληρώσει την καταγραφή όσων οικημάτων θεωρούνται πλέον μη κατοικήσιμα και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1.000.

Μέχρι στιγμής, περίπου 13.000 κτίρια έχουν καταγραφεί ως μη ασφαλή και η επιτροπή έχει απευθύνει έκκληση σε όλους τους τεχνίτες, εργάτες και ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων και μηχανικών, να συμβάλλουν στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα, περίπου 400 αστυνομικοί και μέλη της σερβικής χωροφυλακής εργάζονται εθελοντικά στην περιοχή, προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν, ότι απαιτούνται κι άλλοι εθελοντές προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα έργα αποκατάστασης, ενώ δεν αποκλείεται, ορισμένες οικογένειες να χρειαστεί να φιλοξενηθούν προσωρινά σε λυόμενα παραπήγματα.